Δώδεκα νέοι αρχιτέκτονες και μηχανικοί γίνονται συχνά η ψυχή της πόλης.
Ξεχωρίζουν για την αισθητική και την ποιότητα των χώρων τους, κυρίως, όμως, για την ικανότητά τους να παντρεύουν ό,τι παλιό με ό,τι καινούριο αγαπούν.
Οι ίδιοι, ευγενικοί και πρόθυμοι, απάντησαν στις ερωτήσεις μας, χαρίζοντάς μας την ακόλουθη συνέντευξη.
Πριν, όμως, φτάσουμε στις απαντήσεις τους, ας ταξιδέψουμε για λίγο μέσα στις αρχιτεκτονικές τους παρεμβάσεις …
Η Urban Soul Project έχει γεμίσει τα αγαπημένα σου στέκια …
Έχει ανακαινίσει τις πιο ζεστές κατοικίες στην πόλη σου…
Έχει διαμορφώσει τα πιο ονειρεμένα εξοχικά των διακοπών σου…
και έχει «μαγειρέψει» τα νοστιμότερα εστιατόρια της χώρας σου ( και όχι μόνο)…
Ξύλο και τσιμεντοκονία τα αγαπημένα υλικά της…
Απαλές ή παιχνιδιάρικες οι αποχρώσεις της…
Επιμελώς διαλεγμένα τα έπιπλά της …
Η Urban Soul Project με την αρχιτεκτονική της κρύβεται μέσα στην καθημερινότητά μας, φροντίζοντας πάντα να την κάνει ομορφότερη…
Ακολουθεί η ιστορία της, οι αφορμές και οι αρχές των αρχιτεκτόνων της, αλλά κυρίως η άποψή τους για τους χώρους και τις πόλεις μας …
Πώς ξεκίνησε η Urban Soul Project; Έγινε η παρέα oμάδα ή η ομάδα παρέα;
Η Urban Soul Project ξεκίνησε το φθινόπωρο του 2009 στη Θεσσαλονίκη. Πλέον, έχουμε φτάσει τα δώδεκα άτομα. Κάποιοι ξεκίνησαν σαν φίλοι και είναι πλέον συνεργάτες, ενώ άλλοι ξεκίνησαν σαν συνεργάτες και είναι πλέον φίλοι, οπότε ισχύουν και τα δυο. Το σίγουρο είναι ότι έχουμε δημιουργήσει ένα ευχάριστο κλίμα που βοηθάει στην αρμονική λειτουργία του γραφείου σαν ομάδα και σαν παρέα ταυτόχρονα.
Ποιες οι αφορμές και ποιες οι βασικές αρχές σας όταν σχεδιάζετε έναν χώρο; Ποια στοιχεία θεωρείτε σημαντικό να αναδειχθούν;
Κάθε χώρος έχει ήδη έναν χαρακτήρα και μια δική του προσωπικότητα. Στο ξεκίνημα κάθε σχεδιασμού αφιερώνουμε χρόνο και προσπάθεια να κατανοήσουμε, να αναδείξουμε ή μερικές φορές να επανεφεύρουμε το νόημα του χώρου.
Άλλες φορές είναι προφανές τι θέλουμε ή τι πρέπει να κάνουμε σε έναν χώρο, άλλες είναι πιο δύσκολο και ακολουθεί μια πολύ δημιουργική φάση που κυρίως κάνουμε περισσότερη έρευνα και ψάξιμο, και λιγότερο καθαρό σχεδιασμό, τουλάχιστον στην αρχή. Κυρίως γιατί σε κάθε project η ερώτηση είναι πάντα η ίδια: τι θέλεις να πεις με αυτό; Τι θέλεις να κάνεις με αυτό; Τα project στα οποία δεν έχουμε σίγουρη, γρήγορη και ασφαλή απάντηση είναι τα αγαπημένα μας. Με αυτή τη λογική δεν υπάρχουν απόλυτες σχεδιαστικές αρχές που ακολουθούμε παντού.
Έχουμε ένα φάσμα λεπτομερειών και υλικών, το οποίο εφαρμόζουμε γιατί κρίνουμε ότι είναι αποτελεσματικό και καλύπτει την αισθητική μας. Επίσης, είναι μερικά πράγματα που δεν κάνουμε, από θέμα αρχής.
Τι θα προτείνατε σε όσους θέλουν να αλλάξουν γρήγορα και εύκολα τον χώρο τους; Τι κάνει έναν χώρο φιλόξενο;
Η άποψή μας είναι πως ο σχεδιασμός είναι ένα εξαιρετικά πολύπλοκο ζήτημα στο οποίο δεν υπάρχουν αυτόματες, αλλά ούτε και μοναδικές απαντήσεις. Η απάντηση, η λύση μπορεί να είναι τελικά απλή, γι αυτό και υπάρχουν έργα των οποίων η κριτική είναι απλοϊκή. Δεν είναι έτσι όμως. Για να γίνει, λοιπόν, ένας χώρος φιλόξενος, ή για να αλλάξει γρήγορα και απλά, μπορεί να χρειαστεί να χρωματιστεί ένας τοίχος, ή να αλλάξει το πάτωμα, ή ο φωτισμός, ή να αλλάξει με απλές κινήσεις η διαρρύθμιση του χώρου. Ή κάτι άλλο.
Τι θα αλλάζατε στις γειτονιές μας αν σας δινόταν η ευκαιρία;
Η γειτονιά είναι η πρώτη ενεργή μονάδα κοινωνικοποίησης, ο πρώτος δημόσιος χώρος τον οποίο μπορεί κανείς εύκολα και άμεσα να οικειοποιηθεί. Όσο και αν έχουμε όλοι επεκτείνει τη σφαίρα στην οποία δραστηριοποιούμαστε, ο φυσικός χώρος τον οποίο βιώνουμε άμεσα, καθημερινά είναι πάντα ορισμένος. Υπάρχουν παραδείγματα μικρών επεμβάσεων σε υποβαθμισμένες περιοχές οι οποίες πραγματικά είχαν μεγάλη επίδραση στη ζωή και την κοινωνικότητα των κατοίκων. Αυτές οι επεμβάσεις αφορούν κυρίως τις υποδομές ενός χώρου. Το τι θα αλλάζαμε, λοιπόν, δεν θα ήταν αποκλειστικά ζήτημα σχεδιαστικό. Μια γειτονιά στην οποία φυτεύεται ένας λαχανόκηπος, παρέχεται σκίαση ή μια υπηρεσία – όπως δωρεάν περιήγηση στο διαδίκτυο- μπορεί αυτόματα να γίνει πυκνωτής και πόλος έλξης του κοινού.
Πώς αντιμετωπίζει η αρχιτεκτονική την κρίση μέσα από τα δικά σας μάτια;
Η γνώμη μας για την παρούσα χρονική συγκυρία, η οποία χαρακτηρίζεται κυρίως από την οικονομική δυσχέρεια ενός μεγάλου τμήματος του κοινού, είναι ότι είναι μια ευκαιρία να αναδειχθείς. Βασισμένοι στη δουλειά μας και στο γεγονός ότι προσφέρουμε μια ολοκληρωμένη υπηρεσία σχεδιασμού και κατασκευής, και τα δυο σε υψηλό ποιοτικά επίπεδο, καταφέρνουμε να έχουμε ολοκληρώσει έργα για τα οποία είμαστε πολύ περήφανοι και χαρούμενοι. Η αρχιτεκτονική δεν μπορεί να σώσει τον κόσμο, αλλά μπορεί σίγουρα να βελτιώσει την ποιότητα των χώρων στους οποίους ζούμε και εργαζόμαστε.
Το συμπέρασμα που έχουμε βγάλει εμείς είναι ότι αν είσαι επαγγελματίας και ασχοληθείς με τον σχεδιασμό του χώρου σου με μια παραπάνω ευαισθησία και εκτίμηση για τους πελάτες σου, αυτό είναι ένα κεφάλαιο το οποίο παίρνεις πίσω. Αυτό ισχύει για ‘μας, για τους πελάτες, τους συνεργάτες και τους προμηθευτές μας.
Tους Urban Soul Projects θα τους βρείτε εδώ: www.facebook.com/urbansoulproject/photos_albums
Και εδώ: http://www.usp.gr