Το μόνο που χρειάζεται είναι να αφιερώσεις δύο λεπτά στην ανάγνωση του παρακάτω κειμένου για να βάλεις τις βασικές αρχές του Στωικισμού στη ζωή σου.
Τι είναι ο Στωικισμός;
Ο Στωικισμός αποτελεί μία από τις φιλοσοφικές σχολές των Ελληνιστικών και Ρωμαϊκών χρόνων. Σύμφωνα με τον στωικισμό, καθήκον του ανθρώπου είναι να θέσει τον εαυτό του σε αρμονία με το Σύμπαν, το οποίο, ως λογικό και αγαθό, τού μεταφέρει τις ιδιότητές του. Με το να βλάπτει κανείς τους άλλους για το υποτιθέμενο ατομικό του συμφέρον, υπονομεύει κατ’ ουσίαν την ίδια του την φύση. Ο στωικός δεν αρνείται τον κόσμο των θνητών πραγμάτων, ούτε όμως και εξαρτάται από αυτόν, απλώς ζει ατάραχα μέσα του ενώ, σε αντίθεση προς την απόσυρση των επικουρείων, συμμετέχει σε όλες τις πτυχές της κοινωνικής ζωής.
Στην πιο απλή του μορφή, ο στωικισμός είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να φτάσει κανείς στην καλύτερη εκδοχή του εαυτού του. Πρόκειται για έναν αρχαίο οδηγό αυτοβοήθειας, ο οποίος έχει δοκιμαστεί σε πολλές γενιές και σήμερα φαίνεται να είναι πιο επίκαιρος από ποτέ.
Αυτό που έχει παρατηρηθεί είναι πως ο στωικισμός δεν απαιτεί ώρες διαλογισμού, αντιθέτως είναι εύκολο να τον εισάγουμε στη ζωή μας. Μακροπρόθεσμα έχει την τάση να παράγει στη ψυχική και σωματική μας υγεία πολλά οφέλη καθώς επιδρά θετικά στη μείωση των αρνητικών συναισθημάτων. Ενισχύει την απόδοση αλλά και την γενική ικανοποίηση.
Σύμφωνα με τον στωικισμό λοιπόν, κύριο μέλημα μας είναι να θέτουμε σε αρμονία τον εαυτό μας με το σύμπαν. Το σύμπαν με την σειρά του θα μεταφέρει σε εμάς τις ωφέλιμες ιδιότητές του. Ασφαλώς αυτή η διαδικασία εξαρτάται από εμάς. Αν ενδιαφέρεσαι να μάθεις τον τρόπο για να το πετύχεις, εδώ θα βρεις τέσσερις τρόπους για να έρθεις πιο κοντά στον ‘στωικό’ εαυτό σου.
Αποδέξου
Η αποδοχή είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό βήμα σύμφωνα με τις αρχές του στωικισμού. Σύμφωνα με αυτό, θα πρέπει να αποδεχθείς πως εφόσον η φύση βρίσκεται σε μια συνεχή διαδικασία αλλαγής, τότε τίποτα δεν παραμένει απόλυτα σταθερό. Το βασικό challenge εδώ βρίσκεται στο να μπορείς να αποδεχθείς αυτή την αλήθεια ως έχει. Έτσι ώστε να καταφέρεις λίγο αργότερα να συμβιβαστείς με τα γεγονότα τα οποία είναι πέρα από τον έλεγχο σου. Αναρωτήσου το εξής: “Mε ποιόν τρόπο μπορώ να επικεντρώσω τις προσπάθειες μου σε πράγματα που βρίσκονται υπό τον έλεγχο μου;”
Kάνε μια παύση
Και ενώ η ζωή μονίμως τρέχει με γρήγορους ρυθμούς, το βασικό ερώτημα είναι πόσο συχνά καταφέρνεις να κάνεις μια μικρή παύση από τα γεγονότα της καθημερινότητας. Η αλήθεια είναι πως εκ φύσεως οι άνθρωποι έχουμε την τάση να αντιδρούμε παρορμητικά στα γεγονότα της ζωής μας. Αντί αυτού χρειάζεται να αφιερώσεις λίγο χρόνο στις ενδόμυχες σκέψεις σου, πριν λάβεις μια απόφαση για την οποιαδήποτε κατάσταση. Θα μπορούσες λοιπόν να θέσεις στον εαυτό σου την εξής ερώτηση: “Είναι αληθές αυτό που σκέφτομαι αυτή τη στιγμή; Αν ναι, ποιο είναι εκείνο το ‘ελάττωμα’ που θέλω να αλλάξω;’’ H παρατήρηση είναι σπουδαία μέθοδος για να μπορέσεις να συνδεθείς με το ‘μέσα’ σου. Ιδιαίτερα εκείνες τις φορές που το συναίσθημα του θυμού δεν σε αφήνει να παρατηρήσεις καλύτερα.
Ξεκαθάρισε τις ανάγκες σου
Είναι ευρέως γνωστό πως ζούμε στην εποχή της υπερπληροφόρησης και του ανταγωνισμού. Στόχος των περισσότερων έχει γίνει η επιτυχία, ο πλούτος, η φήμη και ύστερα η ευτυχία. Ζώντας λοιπόν σε μια συνεχή κατάσταση απόσπασης της προσοχής μας αλλά και αποπροσανατολισμού από τις πραγματικές ανάγκες μας, τείνουμε πολλές φορές να μην κάνουμε αυτό που πραγματικά ορίζουν οι επιθυμίες μας. Σημαντικό εδώ είναι να παρατηρήσεις. Ύστερα να βοηθήσεις τον εαυτό σου να αναζητήσει τις πραγματικές ανάγκες του. Ανεξάρτητα από το αν αυτές οι ανάγκες ταυτίζονται και με εκείνες του υπόλοιπου κόσμου!
Αγκάλιασε τις αντιξοότητες
Όπως αναφέρει και ο φιλόσοφος Seneca, δεν υπάρχει χειρότερη τύχη για τον άνθρωπο από εκείνη της ατελείωτης πολυτέλειας. Η ατέρμονη διευκόλυνση στα όσα μας συμβαίνουν μας καθιστά κατά κάποιο τρόπο οκνηρούς και λιγότερο ευγνώμων για τα όσα έχουμε. Συνεπώς οι αντιξοότητες είναι πραγματικά ωφέλιμες και μάλιστα αντιμετωπίσιμες όσο υπάρχει θέληση. Η χρησιμότητά τους έγκειται στο γεγονός ότι σε βοηθούν να αναπτύξεις την ανθεκτικότητά και το θάρρος σου. Εκτός αυτού, είναι επίσης ένα από τα πιο αποτελεσματικά μέσα για να βελτιωθείς και τελικά να καταφέρεις να συμφιλιωθείς με τον εαυτό σου.
Carpe diem
Άδραξε την μέρα λοιπόν, γιατί παρότι η ζωή δεν είναι αιώνια, το ζητούμενο δεν είναι να ζήσεις για πάντα με έναν τρόπο άκρως αντίθετο από αυτό που πραγματικά επιθυμείς. Το ζητούμενο είναι να ζήσεις την κάθε ημέρα όσο καλύτερα μπορείς και με κάθε δυνατό τρόπο. Για όσο διαρκέσει. Για όσο παραμένεις σε αρμονία με τον εαυτό σου και με το σύμπαν, βεβαιώνοντας πως κάθε εμπόδιο στη ζωή σου είναι μια ευκαιρία για να τιμήσεις τις αρετές σου. Έχε υπόψιν σου πως όσα περιμένεις να έρθουν, ίσως περιμένουν εσένα τελικά για να πας.
Περισσότερες πληροφορίες θα βρεις στο βιβλίο: ‘Lessons in Stoicism’, του John Sellars.