Μιλάμε, εκφραζόμαστε, πολλές φορές μετανιώνουμε για πράγματα που είπαμε και δεν θέλαμε. Άλλες πάλι στιγμές χρησιμοποιούμε ασυνείδητα την ομιλία μας απλά και μόνο για να εκφέρουμε μια γνώμη. Σπάνια σταματάμε και σκεφτόμαστε τα λόγια μας. Οι σκέψεις, οι απόψεις και οι πεποιθήσεις μας ξεπηδούν από τα χείλη μας τρομακτικά γρήγορα. Μέσα σε όλα κάπου ξεχνάμε τη ζημιά ή τα οφέλη που μπορεί να έχουν οι απλές λεξούλες μας στην επίτευξη της επιτυχίας.
Υποστηρίζεται πως οι επιτυχημένοι άνθρωποι ελέγχουν σε μεγάλο βαθμό την ομιλία τους μιας και γνωρίζουν πως αν δεν το κάνουν οι ίδιοι, τότε θα το κάνουν τα λόγια τους για εκείνους. Λέγετε επίσης πως οι άνθρωποι που πέτυχαν τον σκοπό τους, γνωρίζουν πως για να γίνουν πιο επιτυχημένοι θα πρέπει τα λόγια τους να γεννούν αυτοεκτίμηση, αυτοπεποίθηση και μεγαλόπνοα όνειρα!
Εσύ συμπεριφέρεσαι αντίστοιχα; Mιλάς με ακεραιότητα όταν μιλάει ο ανώτερος εαυτός σου; Εκφράζεσαι με λόγια αξιοπρέπειας ως προς το πρόσωπό σου; Τα λόγια σου καταφέρνουν να βρίσκονται σε αρμονία με τα αποτελέσματα που υποστηρίζεις ότι επιθυμείς να παράγεις; Εάν όχι, τότε δώσε σημασία στις 4 ακόλουθες καθημερινές σου συνήθειες!
Οι λέξεις σου κρύβουν μεγάλη δύναμη
Έχεις αναρωτηθεί ποτέ τι είδους επιρροή ασκούν οι λέξεις σου στον εαυτό σου αλλά και στους άλλους; Το να εκφράζεσαι με ακεραιότητα αυτομάτως σημαίνει πως χρησιμοποιείς λόγια αληθινά. Που στόχο έχουν να προσφέρουν ψυχική ανάταση και επιβεβαιώνουν την αξία σου, αλλά και των άλλων. Οι λέξεις (όσο και αν ακούγεται υπερβολικό) είναι η βάση όλων των ανθρώπινων σχέσεων. Μπορεί οι πράξεις σου να αποδεικνύουν τι κάνεις, όμως τα λόγια σου αποδεικνύουν το ποιος στα αλήθεια είσαι. Το πώς εκφράζεσαι λοιπόν στον εαυτό σου αλλά και στους ανθρώπους που σε περιτριγυρίζουν, αυτομάτως καθορίζει και την ποιότητα της σχέσης με τον εαυτό σου καθώς και με τους γύρω σου. Πρέπει λοιπόν να γίνει σαφές ότι με τα λόγια μας δημιουργούμε συνεχώς κάτι, είτε θετικό είτε αρνητικό!
Ένας εύκολος τρόπος να αναγνωρίσεις εάν ο τρόπος που εκφράζεσαι έχει θετικό αντίκτυπο σε εσένα και στους άλλους είναι να κάνεις στον εαυτό σου τις 3 ακόλουθες ερωτήσεις:
1. Τα όσα λέω έχουν τη δύναμη να ανεβάσουν ψυχολογικά όποιον τα ακούει;
2. Τα λόγια μου έχουν τη δύναμη να δημιουργήσουν ασφάλεια και εμπιστοσύνη;
3. Βοηθάω τον εαυτό μου με τα όσα εκφράζω να προχωρήσει και να ενεργήσει θετικά για ένα καλύτερο εγώ;
Εάν πιάνεις τον εαυτό σου να μην ακολουθεί κανένα από τα παραπάνω βήματα, τότε βρες άλλα λόγια που θα το κάνουν. Βρες λόγια αισιοδοξίας και χαράς που θα σε βοηθήσουν να δεις τη ζωή θετικά!
Τα ψέμματα απομακρύνουν την ακεραιότητα
Όπως με τα αρνητικά λόγια, παρομοίως και εδώ, όταν λες ψέματα το μόνο που επιτυγχάνεις είναι να αποσυνδέεσαι ακόμη περισσότερο από τον ανώτερο εαυτό σου. Με αυτό τον τρόπο κινδυνεύεις να αποκαλυφθείς, μειώνοντας έτσι ακόμη περισσότερο την εμπιστοσύνη που τρέφουν οι άλλοι σε εσένα.
Δεν υπάρχουν αθώα ψέματα! Όσο αγνές και αν είναι οι προθέσεις σου, ο τρόπος πάντα θα είναι λάθος εάν περιλαμβάνει αναλήθειες. Αυτό γιατί ακόμα και το πιο μικρό ψέμα, μπορεί να γίνει η αρχή της καταστροφής μιας σχέσης, πράγμα που ισχύει για όλες τις σχέσεις, συμπεριλαμβανομένης και της σχέσης με τον εαυτό σου. Στην πραγματικότητα λοιπόν το οποιοδήποτε ψέμα είναι δείγμα χαμηλής αυτοεκτίμησης. Βασίζεται στη λανθασμένη πεποίθηση ότι εάν οι άλλοι γνωρίσουν την πραγματική αλήθεια σου, τότε οι συνέπειες θα μοιάζουν μη διαχειρίσιμες από μεριά σου. Με άλλα λόγια, θα φτάσεις στο σημείο να νιώθεις ανεπαρκής.
Κουτσομπολιό δίχως νόημα
Έχεις άραγε σκεφτεί πόση διανοητική διαύγεια σου στερεί το να κουτσομπολεύεις άλλα πρόσωπα; O σχολιασμός τρίτων προσώπων, ιδιαίτερα όταν γίνεται κατ’επανάληψή, έχει την τάση να μειώνει σημαντικά την ηθική σου ακεραιότητα. Κατά συνέπεια δεν βοηθάει να δεις τον εαυτό σου, αλλά και τον κόσμο εκεί έξω ξεκάθαρα. Θα μπορούσε να παρομοιαστεί με έναν ‘’ιό’’, ο οποίος όταν απελευθερώνεται στο μυαλό μας, το μόνο που καταφέρνει είναι να μας κάνει να σκεφτόμαστε λιγότερο καθαρά, αποτρέποντας μας να εστιάσουμε στον εαυτό μας.
Εάν θες να απουσιάζεις στο εξής από τέτοιου είδους συζητήσεις που στόχο έχουν να σχολιάζουν και να χλευάζουν άλλα πρόσωπα, το μόνο που χρειάζεται είναι να αλλάξεις θέμα συζήτησης. Η απλά να αποχωρήσεις από τη συζήτηση! Το πιο σοφό όμως είναι να πάρεις θέση λέγοντας στα υπόλοιπα πρόσωπα πως δεν σου αρέσει πλέον να συμμετέχεις σε τέτοιου είδους καταστάσεις.
Έλεγξε τις σκέψεις και τα συναισθήματά σου
Πώς θα καταλάβω ότι πλέον μιλάω με ακεραιότητα;
H ακεραιότητα θα εμφανιστεί στη ζωή σου μόλις θα αρχίσεις να αισθάνεσαι καλοσύνη, χαρά και ηρεμία στα όσα πράττεις και όσα λες. Αργά ή γρήγορα θα διαπιστώσεις πως και οι άνθρωποι από τους οποίους περιβάλλεσαι θα αρχίσουν με την σειρά τους να κάνουν το ίδιο. Δες το σαν δράση- αντίδραση! Εάν μάθεις να συμπεριφέρεσαι στους άλλους (και κυρίως στον εαυτό σου) με σεβασμό, θα καταλάβουν και οι γύρω σου αντίστοιχα πως οι προσδοκίες σου είναι πλέον υψηλές και κυρίως υγιείς. Με αποτέλεσμα η θετική σου στάση αργά ή γρήγορα να δικαιωθεί πανηγυρικά, βάζοντας και άλλους μέσα στον χορό σου.
Να θυμάσαι πως όταν θα αρχίσεις να μιλάς και να σκέφτεσαι με ακεραιότητα, θα αρχίσεις να βιώνεις θετικές αλλαγές και σχεδόν σε όλους τους τομείς της ζωής σου! Η ανειλικρίνεια φέρνει καταπίεση, ενώ η ακεραιότητα γεννάει ήρωες. Το πρώτο βήμα και το πιο βασικό λοιπόν σε κάθε είδους δημιουργία μιας καλύτερης ζωής είναι η ακεραιότητα.