Είτε είσαι vegan είτε απλά προσπαθείς να περιορίσεις την κατανάλωση κρέατος, αυτή η συνταγή για να φτιάξεις μπέικον από καρότο θα σε ενθουσιάσει.

Κάπου ανάμεσα στα beauty hacks και τα fitness challenges, το TikTok έχει δημιουργήσει χώρο και για όλα τα τελευταία trends στο φαγητό. Και παρόλο που πολλές τάσεις απλά εξαφανίζονται με την πάροδο του χρόνου, κάποιες είναι τόσο νόστιμες έχουν αντέξει στον χρόνο!

Το μπέικον καρότου είναι ένα από αυτά τα trends που έχουν σχέση με το φαγητό. Πρώτη η vegan μάγειρας Tabitha Brown δημοσίευσε ένα βίντεο στο TikTok που εξηγεί πώς να μετατρέψεις πολύ εύκολα καρότα σε μια εναλλακτική λύση για vegan μπέικον. Η ανάρτηση έγινε viral, κερδίζοντας σχεδόν 4 εκατομμύρια likes, μέχρι σήμερα. Η συνταγή αυτή εξακολουθεί να είναι στις τάσεις, καθώς συνεχίζεται να αναπαράγεται από πολλούς food influencers όπως η @Everything_delish και η @aplantyou. Ταυτόχρονα, το hashtag #carrotbacon έχει κερδίσει περίπου 8 εκατομμύρια προβολές έως τώρα.

@iamtabithabrownCarrot bacon❤️ #tabithabrown #veganbacon♬ original sound – Tabitha Brown

Το μπέικον καρότου είναι ουσιαστικά λεπτά καρότα σε φέτες σε ένα καπνιστό και αλμυρό-γλυκό μαρινάρισμα. Η μαρινάδα απαιτεί πολύ απλά συστατικά, όπως σως σόγιας, σιρόπι σφενδάμου και σάλτσα liquid smoke.

Εκτός από την πικάντικη γεύση του, το μπέικον καρότου έγινε τόσο γνωστό επειδή είναι πολύ εύκολο να το φτιάξεις. Η συνταγή δεν απαιτεί τρομερά συστατικά, δεξιότητες ή εξοπλισμό. Επομένως είναι εξαιρετικά προσιτή για τους ανθρώπους που τώρα αρχίζουν να πειραματίζονται στη vegan διατροφή ή γενικά στη μαγειρική.

Σίγουρα τα καρότα δεν είναι -και ποτέ δεν θα γίνουν- μπέικον. Παρόλα αυτά είναι μια έξυπνη εναλλακτική, και υγιεινή, εάν θες ένα σνακ ή ένα επιπλέον υλικό μέσα στο vegan burger σου. Στην τελική, το μπέικον είναι μια μορφή επεξεργασμένου κρέατος το οποίο έχει συνδεθεί με χρόνιες παθήσεις, όπως καρδιακές παθήσεις και καρκίνο του παχέος εντέρου. Έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο και κορεσμένο λίπος, και αυτά τα δύο πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο.

Ανεξάρτητα από το αν ακολουθείς ή όχι μια χορτοφαγική διατροφή, αυτή η συνταγή μπέικον καρότου σίγουρα θα σε κάνει να θέλεις να τη δοκιμάσεις. Το μόνο που χρειάζεται είναι να αφιερώσεις 20 λεπτά από τον χρόνο σου!

Υλικά:

  • 2 ολόκληρα μεγάλα καρότα
  • 2 κουταλιές ελαιόλαδο
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού liquid smoke
  • 1 κουταλιά της σούπας σιρόπι σφενδάμου
  • 2 κουταλιές της σούπας σόγια, χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού σκόνη σκόρδου
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού σκόνη κρεμμυδιού
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο μαύρο πιπέρι
  • 1/8 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα

Εκτέλεση:

Προθέρμανε τον φούρνο στους 170 βαθμούς. Πλύνε τα καρότα και στέγνωσέ τα. Χρησιμοποιώντας έναν αποφλοιωτή, ξεφλούδισε τα καρότα σε λεπτές λωρίδες. Ανακάτεψε τα υπόλοιπα συστατικά σε ένα πιάτο ή ρηχό μπολ. Τοποθέτησε τα κομμένα καρότα σε αυτή τη μαρινάδα και βεβαιώσου ότι κάθε κομμάτι είναι επικαλυμμένο. Άφησέ τα για τουλάχιστον 10 λεπτά στη μαρινάδα. Χρησιμοποιώντας λαβίδες, μετάφερε τα κομμένα καρότα σε μια λαδόκολλα και έπειτα στον φούρνο. Ψήσε για 10 έως 15 λεπτά (μέχρι να πάρουν χρώμα και να γίνουν κυματιστά). Όσο κρυώνουν θα γίνουν ακόμη πιο τραγανά.

 featured photo: shape.com/credits: Kirsten Nunez