Ιδέες για να σερβίρεις το vegeterian chili είναι με ψητές πατάτες τις οποίες θα γεμίσεις με το μείγμα. Διαφορετικά, μπορείς να σερβίρεις με tacos, cheddar και sour cream. Μπορείς επίσης να το χρησιμοποιήσεις σαν βάση για σαλάτα με πράσινα λαχανικά.
Είναι υγιεινό, εύκολο και πολύ νόστιμο και καθόλου δεν θα σου λείψει ο κιμάς, ακόμα κι αν δεν είσαι vegeterian και απλά το ετοίμασες για να το μοιραστείς μία μία φίλη ή έναν φίλο που ακολουθεί αυτή τη φιλοσοφία στη διατροφή του.
Tι θα χρειαστείς:
2 κουταλιές ελαιόλαδο
1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι
1 κουταλιά ψιλοκομμένο σκόρδο
1 κόκκινη πιπεριά κομμένη σε μικρά κομμάτια
2 κουταλιές chili σε σκόνη
1/2 κουταλιά ρίγανη
1 κουταλάκι κύμινο
1/2 κουταλιά από το καθένα: αποξηραμένο βασιλικό, αλάτι, πιπέρι καγιέν, πάπρικα
1/4 από ένα κουταλάκι φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1/2 κουταλάκι λευκό ξύδι
2 κονσέρβες ντοματάκια
2 κονσέρβες κόκκινα φασόλια
1 κονσέρβα λευκά φασόλια
1 κονσέρβα chilli πιπερίτσες
1 κούπα καλαμπόκι
1 ζωμό λαχανικών
1 φύλλο δάφνη
2 κουταλιές χυμό lime
Για topping: cheddar, sour cream, αβοκάντο, κόλιανδρο, tortillia chips
Πώς θα το φτιάξεις:
Σε μία μεγάλη κατσαρόλα με βαρύ πάτο βάλε σε μέτρια θερμοκρασία να ζεσταθεί το λάδι και σόταρε για 3-4 λεπτά το κρεμμύδι. Ένα λεπτό μετά πρόσθεσε τις πιπεριές και σόταρε μέχρι να μαλακώσουν 6-7 λεπτά.
Πρόσθεσε το σκόρδο και τα μπαχαρικά και σόταρε για ένα λεπτό ακόμα. Αν χρειαστεί χαμήλωσε ακόμα τη θερμοκρασία.
Πρόσθεσε τα ντοματάκια με τα υγρά τους. Πρόσθεσε και τα φασόλια αφού πριν τα έχεις στραγγίσει, τις chilli, το καλαμπόκι και τον ζωμό. Στο τέλος και τη δάφνη.
Ανακάτεψε καλά, χαμήλωσε λίγο ακόμα τη θερμοκρασία και άφησε το μείγμα να βράσει για 25-30 λεπτά.
Μόλις είναι έτοιμο πάρε από την κατσαρόλα μία μιση κούπα από το φαγητό και βάλε το στο μπλέντερ. Δούλεψε το μείγμα για ένα λεπτό και μετά πρόσθεσέ το πίσω στην κατσαρόλα. Αυτή η διαδικασία θα δώσει την υφή από το κλασικό chili στο πιάτο σου.
Πρόσθεσε τον χυμό από το lime και το κόλιανδρο. Δοκίμασε αν θες περισσότερο αλάτι και πασπάλισε με ό,τι topping θες.