O Virgil Abloh, καλλιτεχνικός διευθυντής της ανδρικής συλλογής ρούχων της Louis Vuitton και ιδρυτής της Off White έφυγε από τη ζωή στα 41 του χρόνια.

Υπήρξε ο πρώτος μαύρος καλλιτεχνικός διευθυντής της αντρικής συλλογής της Louis Vuitton και ανέλαβε το ρόλο από τον Kim Jones, το 2018, ενώ από το 2012 ο σχεδιαστής ήταν CEO του οίκου Off-White, έναν από τους πιο επιδραστικούς οίκους της σύγχρονης μόδας.

Ο Virgil Abloh ήταν παντρεμένος με τη Shannon Abloh και μαζί είχαν αποκτήσει δύο παιδιά, τη Lowe Abloh και τον Grey Abloh.

Την είδηση του θανάτου ανακοίνωσαν, η οικογένεια του μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο instagram και ο όμιλος LVMH.

 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από @virgilabloh

Σύμφωνα με την ανακοίνωση στον λογαριασμό του στο Instagram, o Virgil Abloh πάλευε για πάνω από δύο χρόνια με μία σπάνια μορφή καρκίνου, το καρδιακό αγγειοσάρκωμα, επιλέγοντας να κρατήσει ιδιωτική τη διάγνωσή του.

«Είμαστε σοκαρισμένοι με αυτά τα τρομερά νέα, ο Virgil δεν ήταν μόνο ένας σχεδιαστής ιδιοφυΐα, ένας οραματιστής, ήταν επίσης μια όμορφη ψυχή και ένας άνθρωπος με μεγάλη σοφία», ανέφερε ο πρόεδρος του γκρουπ Bernard Arnault.

Ο ίδιος πίστευε στη δύναμη της τέχνης ως μέσο έμπνευσης και όπως έλεγε:

«Ό,τι κάνω είναι για τη 17χρονη εκδοχή του εαυτού μου».

Συνεργάστηκε με μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες και όχι μόνο στο χώρο της μόδας. Nike, Ikea, την Perrier, τη Mercedes-Benz, ήταν μόνο μερικές από τις μεγάλες συνεργασίες του και κατόρθωσε έτσι να ενώσει τη μόδα με άλλους τομείς. 

Κάτι, που όπως είχε δηλώσει το 2019 στο Observer, δεν άρεσε στους παραδοσιακούς της μόδας, ωστόσο αναμφίβολα εκείνος έγραψε ιστορία.

Για εκείνον τα ρούχα δεν ήταν ρούχα αλλά ανταλλάξιμα τοτέμ ταυτότητας που βρίσκονταν στο πλέγμα της τέχνης, της μουσικής, της πολιτικής και της φιλοσοφίας. Ήταν δεξιοτέχνης στη χρήση της ειρωνείας κι είχε τη γνώση και την αντίληψη για να επαναπροσδιορίσει τα συμφραζόμενα του οικείου.

”Κατασκευαστής” και όχι απλά σχεδιαστής

«Ο Virgil δεν ήταν μόνο ένας ιδιοφυής σχεδιαστής, ένας οραματιστής, ήταν επίσης ένας άνθρωπος με όμορφη ψυχή και μεγάλη σοφία», δήλωσε ακόμα ο Bernard Arnault, πρόεδρος της LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton Πράγματι, ο ίδιος αναφερόταν στον εαυτό του  ως σχεδιαστή αλλά ως «κατασκευαστή», σε αναγνώριση του δικού του παμφάγου δημιουργικού μυαλού. Μόλις τον περασμένο Ιούλιο, είχε προαχθεί σε μια νέα θέση εντός της LVMH που θα του επέτρεπε να εργαστεί και  στις 75 μάρκες του ομίλου, καθιστώντας τον το πιο ισχυρό στέλεχος στον πιο ισχυρό όμιλο πολυτελείας στον κόσμο. Ήταν μια μη παραδοσιακή δουλειά για μια μη παραδοσιακή προσωπικότητα που ενδιαφερόταν περισσότερο να χαράξει ένα νέο μονοπάτι σε μια παλιά βιομηχανία παρά να ακολουθήσει τα βήματα οποιουδήποτε. «Ο Virgil είναι απίστευτα καλός στο να δημιουργεί γέφυρες μεταξύ του κλασικού και της έμπνευσης της στιγμής», είπε ο Michael Burke, διευθύνων σύμβουλος της Louis Vuitton, στους New York Times όταν ο κύριος Abloh πήρε το όνομά του στην πολυτελή επωνυμία.

Ο Ikram Goldman, ιδιοκτήτης μιας ομώνυμης μπουτίκ στο Σικάγο, τον περιέγραψε ως «ήρωα».

 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από @virgilabloh

Ο Virgil Abloh γεννήθηκε στο Rockford, Ill., στις 30 Σεπτεμβρίου 1980, από τον Nee και την Eunice Abloh, μετανάστες από τη Γκάνα, και μεγάλωσε βυθισμένος στην κουλτούρα του skate και του hip-hop. Αν και επίσημα δεν σπούδασε μόδα – σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν-Μάντισον και έλαβε μεταπτυχιακό στην αρχιτεκτονική από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Ιλινόις – η μητέρα του ήταν μοδίστρα και του δίδαξε τα βασικά του επαγγέλματός της. Όταν ήταν 22 ετών, γνώρισε τον Kanye West. Αυτή η σχέση τον οδήγησε στο δρόμο για το Παρίσι όταν, το 2009, ο Kanye West υπέγραψε συμφωνία για μια συνεργασία για αθλητικά παπούτσια με τη Louis Vuitton, και αυτός και η δημιουργική ομάδα του, συμπεριλαμβανομένου του Virgil Abloh, πήγαν εκεί για την εβδομάδα μόδας. «Το streetwear δεν ήταν στο ραντάρ κανενός, αλλά το είδος ρούχου για το οποίο φλυαρείς στα δείπνα μετά τις συναυλίες κι ήταν σαν η μόδα να χρειαζόταν κάτι καινούργιο. Ποιο θα είναι αυτό το νέο; Αυτό ήταν το χρονοδιάγραμμα στο οποίο έφτιαχνα τις ιδέες μου», είπε αργότερα ο ίδιος στο GQ. Ο Virgil Abloh, υπήρξε πρωτοπόρος σχεδιαστής που αγνόησε και έσπασε κάθε εμπόδιο στη μόδα και του οποίου η άνοδος στα ύψη της παραδοσιακής βιομηχανίας πολυτελείας άλλαξε ό,τι ήταν δυνατό στη μόδα.