Τα ρομαντικά βιβλία πέρα από το κλασσικό “κορίτσι ερωτεύεται αγόρι” καμιά φορά θίγουν και τον έρωτα στην αμέσως επόμενη γενιά. Αν σου έρχεται στο μυαλό η Μπρίτζετ Τζόουνς, καλά κάνει. Η συγκεκριμένη ιστορία, όμως, αποδείχθηκε success story. Δεν λέω, καλή και η Μπρίτζετ Τζόουνς σαν είδωλο αφού τα κατάφερε τελικά, αλλά η Elizabeth Gilbert ας πούμε στο Eat, Pray, Love ήταν ακόμα καλύτερη. Όχι επειδή πήγε σε όλα αυτά τα μέρη κι έφαγε όλα αυτά τα φαγητά. Αλλά γιατί έμεινε μόνη για ένα διάστημα και βρήκε την Elizabeth που πιθανώς είχε χάσει σε σχέσεις που δεν την πήγαιναν παρακάτω.
Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και σε βιβλία όπως τα παρακάτω. Όπου απλά οι γυναίκες δεν ψάχνουν να βρουν “τον έναν, τον μοναδικό” που θα τις κάνει ευτυχισμένες, αλλά τον ίδιο τους τον εαυτό.
Η Έλενορ Όλιφαντ είναι απολύτως καλά- Γκέιλ Χάνειμαν
Εντάξει, η πρώτη μας επιλογή μπορεί να είναι εν μέρει και λίγο ρομαντική, ωστόσο η Έλενορ Όλιφαντ είναι αυτό ακριβώς που συζητούσαμε πιο πάνω. Μια νέα γυναίκα, μοναχική κατά κάποιο τρόπο που έχει καταφέρει να αποφύγει κάθε μορφή κοινωνικής σχέσης με τους γύρω της, κυρίως στη δουλειά – είδωλο! Κι έτσι φαίνεται πως έχει μάθει, ή τουλάχιστον προσπαθεί, να αγαπήσει τον εαυτό της. Όλα αυτά μέχρι να γνωρίσει τον συνάδελφό της Raymond και να αποδειχθεί πως η ζωή δεν είναι τελικά έτσι όπως νόμιζε.
Η Μπριτ Μαρί ήταν εδώ – Φρέντρικ Μπάκμαν
Η Μπριτ Μαρί μοιάζει κατά κάποιο τρόπο με την προηγούμενη ηρωίδα. Έχει όλα αυτά σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό. Όταν, όμως, αποφασίζει να αφήσει τον σύζυγο της που την απατά, τότε βγαίνει από το comfort zone που είχε χτίσει γύρω της τόσα χρόνια. Κάπου εκεί πρόκειται να καταλάβει που πραγματικά ανήκει και ποια πραγματικά είναι η Μπριτ Μαρί.
All Grown Up- Jami Attenberg
Ποια είναι η Άντρεα Μπερν; Αυτή η ερώτηση φαντάζει εύκολη στην ηρωίδα για να την απαντήσει. Η απάντηση, όμως, είναι απλά η επιφάνεια. Είναι όλα εκείνα που δεν μπορεί να ξεστομίσει, αυτά που συνθέτουν τον πραγματικό της χαρακτήρα. Μια γυναίκα που έχει μια διαφορετική οπτική για την ενηλικίωση. Ή μάλλον που “τόλμησε” να έχει. Αυτά και πολλά ακόμη είναι η Άντρεα Μπερν μέσα σε αυτήν την ειλικρινέστατη απεικόνιση του εαυτού της.
Where’d you go Bernadette- Maria Semple
Σε όποια λίστα βιβλίων και να κάνω, το βιβλίο αυτό θα είναι μέσα. Γιατί τα έχει όλα. Η Μπερναντέτ Φοξ είναι το νέο μου είδωλο. Αντικοινωνική όσο πρέπει, αφοσιωμένη στην οικογένεια της όσο πρέπει και φυσικά αγανακτισμένη όσο δεν πάει. Τα όσα περνάει εκείνη αντιπροσωπεύουν όλες τις πιέσεις που μπορεί να δεχτεί μια γυναίκα της ηλικίας από τον περίγυρό της. Και η συνέχεια της αβέβαιη. Σίγουρα όμως μια προσπάθεια να ξαναβρεί την Μπερναντέτ εκεί ανάμεσα στις επικριτικές γειτόνισσες, την έφηβη κόρη και τους κακότροπους παλιούς συναδέλφους.
Wild- Cheryl Strayed
Μια επιλογή από τα παλιά, που παραμένει επίκαιρη – τώρα αν αυτό είναι καλό ή κακό δεν ξέρω. Κι αν δεν έχεις διαβάσει το συγκεκριμένο βιβλίο, ελπίζω να έχει δει την αντίστοιχη ταινία με την Reese Witherspoon. Κι αν όχι, σου βρήκα δουλειά για απόψε. H Cheryl Strayed νομίζει ότι στα 22 της εφόσον της έχουν πάει όλα στραβά ήδη, έχει χάσει τα πάντα. Έστω και αυτή η σκέψη της βγήκε σε καλό, μιας κι αλλιώς δεν θα έπαιρνε ποτέ την απόφαση να κάνει αυτό που έκανε. Χωρίς καμία προετοιμασία, καμία εκπαίδευση απλά με δυνατή θέληση ξεκινά να καλύψει μια απόσταση πάνω από χίλια μίλια με πεζοπορία.