Η «Θανάσιμη Εκπαίδευση» αποτελεί το πρώτο μέρος της διλογίας «Σχολομαντείο». Πρόκειται για μία σκοτεινή διλογία φαντασίας δίχως προηγούμενο, που κατέκλυσε το διεθνές αναγνωστικό κοινό. Μέσα από το βιβλίο μεταφερόμαστε στο Σχολομαντείο. Ένα σχολείο για όσους κατέχουν το χάρισμα της μαγείας, που η αποτυχία συνεπάγεται το θάνατο. Σε αυτό το σχολείο δεν υπάρχουν φιλίες ή διακοπές παρά μόνο στρατηγική με στόχο την επιβίωση, τη στιγμή που τα τέρατα καραδοκούν σε κάθε γωνιά και καταπακτή του σχολείου.
Μέσα σε αυτές τις επικίνδυνες συνθήκες γνωρίζουμε την πρωταγωνίστρια του βιβλίου, τη Γκαλάντριελ ή Ελ για τους (όχι και τόσο πολλούς) φίλους της. Μία παντοδύναμη μάγισσα με έφεση στη σκοτεινή μαγεία και εμφανώς λιγοστές κοινωνικές δεξιότητες. Για να είμαστε βέβαια ειλικρινείς, δεν είναι πάντα εύκολο, να ξεδιπλώσεις το κοινωνικό σου ταλέντο σε ένα μαγικό σχολείο που προσπαθεί να σε σκοτώσει καθημερινά επί τέσσερα χρόνια.
Στόχος της είναι να αποδείξει σε όλους (την κατάλληλη στιγμή) πόσο ισχυρή είναι και ενώ το σχέδιό της θα μπορούσε να αποβεί θαυματουργό και να της εξασφαλίσει μια θέση στην αφρόκρεμα της μαγικής κοινότητας όλα καταρρέουν τη μέρα που ο ήρωας του σχολείου, Ωρίωνας Λέικ, σώζει τη ζωή της.
Ως χρόνια θαυμάστρια της γραφής της Ναόμι Νόβικ ενθουσιάστηκα όταν οι εκδόσεις Μεταίχμιο ανακοίνωσαν την επικείμενη κυκλοφορία της διλογίας «Σχολομαντείο» στον ελληνικό χώρο. Μόλις το βιβλίο ήρθε στα χέρια μου δεν έχασα λεπτό και βυθίστηκα στις σελίδες του. Φυσικά η αγαπημένη μου Ναόμι Νόβικ δεν με απογοήτευσε.
Το βιβλίο είναι γεμάτο αγωνία μυστήριο, σκοτεινή μαγεία και εξαιρετικό χιούμορ.
Προσωπικά συναρπάστηκα από τον τρόπο μέσω του οποίου η συγγραφέας ζωγραφίζει τον φανταστικό της κόσμο. Ακριβώς όπως και στα προηγούμενα βιβλία της η Ναόμι Νόβικ δημιουργεί έναν υπέροχο φανταστικό κόσμο. Η γραφή ακολουθεί τη μέθοδο του εσωτερικού μονόλογου και έτσι η πρωταγωνίστρια Ελ έχει την ευκαιρία, να παρουσιάσει στους αναγνώστες κάθε πτυχή και λεπτομέρεια του κόσμου της. Είναι γνωστό μάλιστα ότι η Ναόμι είναι θαυμάστρια του – άρχοντα της λογοτεχνίας του φανταστικού – J. R. R. Tolkien και προσωπικά θεωρώ εμφανή την επιρροή που άσκησε με τη λεπτομερή γραφή του στη συγγραφέα.
Τέλος, αγάπησα τον έντονο παραλληλισμό που πραγματοποίησε η συγγραφέας ανάμεσα στις μαγικές Συνάξεις και τη σύγχρονη κοινωνική διαστρωμάτωση. Πρόκειται για μαγικούς συνασπισμούς ανάμεσα στους δυνατότερους μάγους, που εκμεταλλεύονται τα ανεξάρτητα μέλη της μαγικής κοινότητας με τρόπο που μας θυμίζει έντονα τις σύγχρονες καπιταλιστικές κοινωνίες.
Τελικά το «Σχολομαντείο» είναι ένα φρέσκο μυθιστόρημα, που μας θυμίζει έντονα την εφταλογία του «Χάρι Πόττερ» με λεπτομερή γραφή εμπνευσμένη από τον «Άρχοντα των δαχτυλιδιών». Προσωπικά δεν βλέπω την ώρα να έρθει στα χέρια μου ο δεύτερος τόμος της διλογίας με τίτλο «Ο τελευταίος απόφοιτος» (κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο στις 06/12/2021) και να ξαναζήσω τη μυστηριώδη “φρίκη” του Σχολομαντείου.