Υιοθέτησε ένα παιδί. Βοήθησε κάποιον με καρκίνο. Σώσε έναν σκύλο. Σώσε ένα δάσος. Βρες τον σκοπό σου. Πολέμησε το bullying και την βια, εναντιώσου στις καταστροφές που προκαλεί ο άνθρωπος, συμμετείχε σε εκπαιδευτικά προγράμματα για να μοιράσεις γνώση που εσύ έχεις. Μάθε για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις ψυχικές ασθένειες και ενημερώσου για τους άστεγους και την φτώχεια.
‘’Εθελοντής είναι ο πολίτης που προσφέρει ανιδιοτελώς τον ελεύθερο χρόνο του ή τις γνώσεις του για χρήσιμες δράσεις προς όφελος άλλων χωρίς αντάλλαγμα. Ο εθελοντισμός συνεχίζει να εμπνέει περισσότερο ειδικά στη σημερινή εποχή που κυριαρχεί ο ατομικισμός. Η διαφορά ανάμεσα στον εκπαιδευμένο εθελοντή και στην παλιά έννοια της φιλανθρωπίας είναι ότι ο εθελοντής αντιμετωπίζει τα άτομα που έχουν δυσκολίες, τα άτομα που προσφέρει εθελοντική εργασία όχι με οίκτο αλλά σαν άτομα ισότιμα τα οποία περνούν δυσκολίες και στα οποία μπορεί να προσφέρει. Η διαφορά είναι ότι τα βλέπει ισότιμα. Δεν θεωρεί τον εαυτό του ανώτερο, ότι ξέρει περισσότερα, ότι είναι ο «καλύτερος».’’
Αν το κάνεις εσύ, ίσως να παρακινήσεις και κάποιον άλλον να το κάνει. Είναι ένα σύστημα που μοιάζει με αλυσίδα. Αφού κάποιος άλλος το κάνει γιατί όχι και εσύ;
Εξετάζοντας πρόσφατα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας για 136 µη κυβερνητικούς οργανισµούς, βλέπουµε ότι:
* Η ιδέα της συµµετοχής σε εθελοντικούς οργανισµούς είναι µία προοπτική που απασχολεί µάλλον δυνητικά τους Έλληνες και δεν αποτελεί διαδεδοµένη κοινωνική πρακτική για την πλειοψηφία των πολιτών.
* Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια οι απόψεις σχετικά µε την εθελοντική προσφορά εργασίας έχουν µεταβληθεί προς το θετικότερο.
* Ολοένα και περισσότεροι Έλληνες θεωρούν ότι ο εθελοντισµός αποτελεί θετική κοινωνική συνεισφορά και γι’ αυτό πρέπει να ενισχυθεί.
* Στη µεταστροφή αυτή συνέβαλλε αναµφισβήτητα η προβολή της δυνατότητας για εθελοντική συµµετοχή στους Ολυµπιακούς και Παραολυµπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004, που άρχισε να εµφανίζεται συστηµατικά στα µέσα µαζικής ενηµέρωσης από τα τέλη του 1999 και κορυφώθηκε τις ηµέρες των Αγώνων.
* Στο πλαίσιο αυτό, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται σηµαντική αριθµητική αύξηση των εθελοντικών οργανισµών.
* Σήµερα, οι ελληνικοί εθελοντικοί οργανισµοί: Είναι κυρίως µη κερδοσκοπικοί. Είναι καταστατικά κατοχυρωµένοι. Είναι ολιγοµελείς στην πλειοψηφία τους. ∆εν έχουν αυστηρούς κανόνες συµµετοχής. ∆εν ανήκουν στην Εκκλησία.
* Αναφορικά µε τους σκοπούς και τις δραστηριότητες των ελληνικών εθελοντικών οργανισµών: Υπερτερούν σαφώς οι φιλανθρωπικοί οργανισµοί. Έπονται οι πολιτιστικοί και περιβαλλοντικοί εθελοντικοί οργανισµοί. Έχουν αναπτυχθεί προγράµµατα εθελοντικής εργασίας. Έχει αυξηθεί η δυνατότητα συµµετοχής, ιδιαίτερα των νέων, σε εθελοντικές υπηρεσίες. Έχει αυξηθεί η διαθεσιµότητα των νέων για συµµετοχή σε εθελοντικές δραστηριότητες, γεγονός όµως που δεν έχει εκφραστεί ακόµα µε την πραγµατοποίηση αυτών των προθέσεων τους.
Σύµφωνα µε έρευνα που πραγµατοποίησε η «Μονάδα Νεότητας» της Γενικής ∆ιεύθυνσης Εκπαίδευσης και Πολιτισµού της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε νέους Ευρωπαίους ηλικίας 15 – 24 ετών προκύπτει ότι:
* Ο βαθµός συµµετοχής των νέων Ελλήνων σε εθελοντικές δραστηριότητες ανέρχεται σε ποσοστό 37% και είναι από τους πιο χαµηλούς ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
* Συγκεκριµένα, αξίζει να αναφερθεί ότι τον χαµηλότερο βαθµό συµµετοχής των νέων στον εθελοντισµό εµφάνισαν για το 2001 η Πορτογαλία (30%) και η Ισπανία (35%).
*Στοιχεια από την μελέτη του ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ για το ΕΡΓΟ: Μελέτη του Εθελοντισµού στην Ελλάδα.
Λοιπόν αν δεν ήδη είσαι δραστήριος, θες να ξεκινήσουμε κάπως;