Δουλειά, e-mails, μετακινήσεις, υποχρεώσεις και πού extra χρόνος για να εστιάσουμε σε όσα είναι πραγματικά σημαντικά για εμάς ή αλλιώς για ουσιαστική δουλειά; Το τρέξιμο της καθημερινότητας αφήνει σχετικά λίγο χρόνο για όλες τις επιθυμίες μας. Αυτό μπορεί να είναι γνώριμο για εσένα που θες να ξεκινήσεις μια δική σου επιχείρηση, να ασχοληθείς με τα καλλιτεχνικά, να γράψεις ένα βιβλίο, να χτίσεις το κοινό για το brand σου, αλλά και να κάνεις αυτό το σεμινάριο που όλο λες και δεν το κάνεις.
Εφόσον είναι αδύνατον να προσθέσουμε ώρες μέσα στην ημέρα, στο χέρι μας είναι να δημιουργήσουμε εμείς τον χρόνο οργανώνοντας το πρόγραμμά μας έτσι ώστε να μας περισσεύει ώρα για την ουσιαστική δουλειά που θέλουμε. Εδώ είναι έξι συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να κάνεις την αρχή.
Βάλε ένα πρόγραμμα
Πόσες φορές αισθάνεσαι ότι κάνεις τόσα πράγματα που στο τέλος κουράζεσαι αλλά ταυτόχρονα νιώθεις ότι δεν έκανες τίποτα; Έχεις να ολοκληρώσεις δουλειές σπιτιού, να πληρώσεις λογαριασμούς, να καλέσεις ανθρώπους, να απαντήσεις σε emails και άλλα πολλά.
Αρχικά μπορεί να είναι αγχωτικό να σκέφτεσαι όσα πρέπει να κάνεις και να συνειδητοποιείς πόσα είναι για το λίγο χρόνο που έχεις. Τα μικρά πράγματα μπορεί να σου προκαλούν ακόμη περισσότερο stress καθώς φαίνονται επείγοντα. Επομένως, μια καλή ιδέα είναι να βάλεις ένα πρόγραμμα. Δευτέρα για λογαριασμούς, Τρίτη για καθαρισμό σπιτιού, ώρες των emails (καθημερινά 9-10πμ και 4-5μμ), ώρα διαλογισμού, μηνιαία ημέρα λογαριασμών, κλπ. Το δικό σου πρόγραμμα θα είναι διαφορετικό. Αλλά αν ξέρεις ότι υπάρχει χρόνος για όλες τις δουλειές θα ξέρεις ότι υπάρχει και χρόνος για την ουσιαστική δουλειά που θες να κάνεις.
Δημιούργησε ακόμη περισσότερο ελεύθερο χρόνο
Εφόσον έχεις βρει ελεύθερο χρόνο έστω και λίγη ώρα, είναι μια καλή αρχή. Μπορείς να βρεις ακόμη περισσότερο χρόνο οργανώνοντας τις υποχρεώσεις ακόμη καλύτερα. Για παράδειγμα, τηρώντας αυστηρά τις ώρες που θα απαντάς σε μηνύματα δουλειάς, αφαιρώντας μερικά όχι τόσο επείγοντα πράγματα από τη λίστα, λέγοντας σε ανθρώπους “όχι” (φυσικά στις περιπτώσεις όπου έχεις την επιλογή), μειώνοντας περισπασμούς όπως social media, ειδοποιήσεις, κλπ.
Πίεσε τον εαυτό σου να ακολουθήσει το πρόγραμμα
Έχοντας φτιάξει τον σκελετό του προγράμματος είναι ένα πολύ καλό αρχικό στάδιο. Το επόμενο βήμα είναι να το ακολουθήσεις. Και όσο πιο πιστά γίνεται. Έτσι θα μπορείς να εστιάζεις όλη σου την προσοχή σε κάθε στάδιο νιώθοντας ακόμη πιο παραγωγική σε ό,τι κάνεις. Καθώς κάνεις την ουσιαστική δουλειά που θες, προσπάθησε να “μπεις” όσο περισσότερο μπορείς σε αυτήν δίνοντας όλο σου τον εαυτό σε αυτό που κάνεις.
Βρες το ζεν στους περισπασμούς
Μερικές φορές όσο και αν προσπαθήσουμε, δυστυχώς ένας περισπασμός μπορεί να μη μας αφήσει να μείνουμε συγκεντρωμένοι. Το κινητό, ένα παιδί, ο ήχος της κουρευτικής μηχανής, ο φίλος μας, κάνουν θόρυβο με αποτέλεσμα να εκνευριζόμαστε.
Οι περισπασμοί είναι απόλυτα φυσιολογικοί. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις εκείνη τη στιγμή είναι να σταματήσεις ό,τι κάνεις, να πάρεις μια (ή και 5-10) ανάσα και να συνεχίσεις. Αποδέχοντάς τους ως αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας και βρίσκοντας τρόπους να τους αντιμετωπίζεις κάθε φορά θα εκνευρίζεσαι λιγότερο και θα είσαι πιο ευχαριστημένη και συγκεντρωμένη ώστε να επιστρέψεις στο task.
Δώσε λίγο χρόνο στον εαυτό σου
Είναι δύσκολο να εστιάσεις και να συγκεντρωθείς όταν νιώθεις αγχωμένη, πιεσμένη και κουρασμένη. Εκείνη τη στιγμή νιώθεις ότι δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις τίποτα. Είναι μεγάλο πλεονέκτημα να μπορείς να αναγνωρίζεις την κατάστασή σου εκείνη τη στιγμή και να παίρνεις τα κατάλληλα μέτρα ώστε να την αντιμετωπίσεις. Είναι ακόμη καλύτερο και για τον ίδιο σου τον εαυτό.
Παίρνοντας λίγο χρόνο να ξεκουραστείς, να φας ένα γεύμα που θα σου προσφέρει ενέργεια, να πας μια βόλτα ή να κάνεις αυτό που ξέρεις ότι θα σε χαλαρώσει, θα σου επιτρέψει να επανέλθεις πιο ικανή. Μερικές ιδέες είναι καθημερινά να κοιμάσαι καλά, να βρίσκεσαι στη φύση, να κάνεις κάποιου είδους γυμναστική που σε ευχαριστεί, αλλά και ένα ζεστό μπάνιο.
Φέρε ελευθερία και χαρά σε ό,τι κάνεις
Μπορεί να νιώθεις εγκλωβισμένη καθώς η δουλειά σου είναι αγχωτική και βαρετή. Αλλά δεν χρειάζεται να είναι έτσι. Μπορούμε να φέρνουμε χαρά και ελευθερία σε όλες τις δραστηριότητες ακόμη και στη δουλειά. Πώς θα ήταν αν έκανες τη δουλειά που σε εγκλωβίζει με αίσθηση ελευθερίας και ευχαρίστησης; Πώς θα ήταν αν έκανες βαρετές καθημερινές δραστηριότητες με αίσθηση ζωής και ευθυμίας;
Πώς θα ήταν η ζωή αν προσέφερες ελευθερία και ευχαρίστηση σε όσα σου άρεσαν;