Όλα ξεκίνησαν όταν έπεσε στα χέρια μου ένα πολύχρωμο βιβλίο φωτογραφίας που περιείχε τρελά κορεσμένες χρωματικά φωτογραφίες που δεν ήταν ψηφιακά επεξεργασμένες γιατί πολύ απλά ήταν τραβηγμένες με φιλμ. Ξεφυλλίζοντας το βιβλίο πέρα από τις φωτογραφίες είδα και τις μηχανές που ήταν σαν παιχνίδια και με πολύ στιλ.

Lomography2

Στο εξώφυλλο του βιβλίου διάβασα ότι έλεγε Lomography.

To “κίνημα” των Λομογράφων χρησιμοποιεί μία σειρά φτηνών (πλαστικών) φωτογραφικών μηχανών, που προτείνουν ένα άλλο είδος “φωτογραφικής γραφής” πολύ πιο απλό, καθημερινό και, κυρίως, επικοινωνιακό. Στο ερώτημα, «μα υπάρχουν φιλμ;» η απάντηση είναι ΝΑΙ! Η Lomography διαρκώς ανακοινώνει νέα φιλμ, για όλες τις μηχανές της με πολύ προσιτές τιμές!

Πλέον πολλοί επαγγελματίες έχουν προσθέσει στον εξοπλισμό τους Lomography Μηχανές. Η VOGUE και το Wallpaper δημοσίευσαν “editorials” με τέτοιες φωτογραφίες. Το ίδιο συνέβη και στο διαδίκτυο, όπου οι φωτογραφικές “κοινότητες” ενημερώθηκαν με χιλιάδες φωτογραφίες, που προέρχονται από βετεράνους φωτογράφους, που βρήκαν καινούργιο “παιχνίδι”.

What is Lomography?

Στις αρχές του 1990, δυο σπουδαστές στη Βιέννη Αυστρίας ανακαλύπτουν μια μικρή αινιγματική ρωσική φωτογραφική μηχανή και αρχίζουν ένα νέο ύφος πειραματικής φωτογραφίας με τους φίλους τους, με στόχο το χαμηλό κόστος. Αργότερα δημιουργούν τους 10 κανόνες της Lomography:

1. Πάρε την κάμερα μαζί σου όπου και να πας 2. Χρησιμοποίησε την μέρα και νύχτα 3. Η Λομογραφία είναι μέρος της ζωής σου και όχι μια παρέμβαση σε αυτήν 4. Δοκίμασε να κάνεις ασυνήθιστες λήψεις π.χ. από το ύψος της μέσης σου 5. Προσέγγισε το αντικείμενο της Λομογραφικής σου επιθυμίας όσο πιο κοντά γίνεται 6. Μην σκέφτεσαι (William Firebrance) 7. Να είσαι γρήγορος 8. Δεν χρειάζεται να ξέρεις από πριν τι έχεις αποτυπώσει στο φιλμ 9. Ούτε και μετά όμως 10. Μην ανησυχείς για τους κανόνες και σιγά, σιγά όλο αυτό εξελίσσετε σε μια τρελή μανία σε όλο τον κόσμο.

Για περισσότερες πληροφορίες στο www.lomography.gr

Αρχικά η Lomography Greece και το Savoir Ville χάριζαν σε έναν τυχερό αναγνώστη μια fisheye 2. Τα πράγματα άλλαξαν, τα αφεντικά τρελάθηκαν και στον διαγωνισμό προστέθηκε και μια Colorsplash bear.

2

 Κάνοντας like εδώ και εδώ και αφήνοντας τα στοιχεία σου στην φόρμα συμμετοχής, την Παρασκευή 3 Ιανουαρίου (12.00 το μεσημέρι) θα ενημερωθείς αν είσαι εσύ ο τυχερός.

fisheye1

Η Lomography στην Ελλάδα: Το 2007 η Διονυσία Σκιαδοπούλου κατά κόσμο Denise μετά από επίσκεψη σε μια μεγάλη εμπορική έκθεση φωτογραφικών ειδών στην Γερμανία, σε ένα κλίμα digital… ξεχωρίζει την Lomography! Χιλιάδες πολύχρωμες φωτογραφίες, design cameras, ευχάριστο και φιλικό κλίμα και όλα αυτά… analogue! Η έλξη ήταν μοιραία και σύντομα της φέρνει στην Ελλάδα .

Το 2008 ιδρύεται το Greek Lomographic Society και στα μέσα της ίδια χρόνιας στην δεύτερη έκθεση με θέμα “ Holga και Diana Documents”. O Γιάννης Φουντουλάκης – FUDU κολλάει το μικρόβιο της Lomography, γνωρίζεται με την Denise και οργανώνουν το team σε άλλη βάση. Με ambassadors τη Denise & Natalie, τον FUDU στο PR, τον Δημήτρη στο Technical Support, ενώνουν το πάθος τους για την ελευθέρια της έκφρασης, για το παιχνίδι με τα χρώματα και το fun της Lomography με σκοπό να το μεταδώσουν και σε άλλους.

Ο διαγωνισμός έληξε! Νικητές: Μαρία Λιανού και Σπυρος Ηλιάδης