Το Σαββατοκύριακο σημαίνει συνήθως ότι έχεις περισσότερο χρόνο για να δεις ταινίες και σειρές ή να σε επισκεφτεί ένας φίλος σου. Τι γίνεται όμως με τις στιγμές που θες απεγνωσμένα ένα dip για τα πατατάκια που συνοδεύουν την ταινία; Ή όταν έχεις φτιάξει πατάτες φούρνου και σου φαίνονται άνοστες; Από τη δύσκολη θέση θα σε βγάλει αυτό το υπέροχο χούμους με μαϊντανό που είναι τόσο απλό να το φτιάξεις και σίγουρα θα σε συνοδεύει για όλο το Σαββατοκύριακο!
Τι θα χρειαστείς:
- 480 γραμμάρια (3 φλιτζάνια) βρασμένα ρεβίθια
- 75 ml (5 κουταλιές της σούπας) νερό
- 60ml (1/4 του φλιτζανιού) φρέσκο χυμό λεμονιού
- 60 ml (1/4 του φλιτζανιού) ταχίνι
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1 1/2 κουταλάκι του γλυκού σκόνη σκόρδου (προαιρετικό)
- 170 γραμμάρια φρέσκο μαϊντανό, πλυμένο και καθαρισμένο
- 2–4 κουταλιές ελαιόλαδο (προαιρετικό)
Πώς θα το φτιάξεις:
Βάλε τα ρεβίθια, το νερό, τον χυμό λεμονιού και το ταχίνι στο μούλτι. Χτύπα τα μέχρι να γίνει ένα λείο μείγμα. Πρόσθεσε το αλάτι και την σκόνη σκόρδου και ανακάτεψε με ένα κουτάλι. Ανάλογα με το πόσο ρευστό θέλεις να είναι, μπορείς να προσθέσει λίγο επιπλέον νερό ή ελαιόλαδο.
Πρόσθεσε τα φύλλα του μαϊντανού, κράτα μόνο μια χούφτα για το σερβίρισμα, και ανακάτεψε ξανά με το μούλτι μέχρι να ενσωματωθεί και ο μαϊντανός πλήρως. Δοκίμασε αν πρέπει να προσθέσεις περισσότερο νερό, χυμό λεμονιού ή καρυκεύματα. Πρόσθεσε ελαιόλαδο σε αυτό το σημείο. Με το μούλτι στη χαμηλότερη ταχύτητα, ρίξε ελαιόλαδο αργά στο μείγμα. Μόλις ενσωματωθεί και το χούμους είναι λείο, μετάφερέ το σε ένα μεγάλο πιάτο ή μπολ. Στο σερβίρισμα πρόσθεσε λίγο ακόμη ελαιόλαδο και το υπόλοιπο από τον μαϊντανό. Σερβίρε με κράκερ στο πλάι ή με ό,τι άλλο θέλεις.
Σε περίπτωση που θέλεις να αποθηκεύσεις το χούμους, πράγμα λίγο απίθανο αφού ποτέ δεν περισσεύει, μπορείς να το βάλεις σε ένα δοχείο που κλείνει καλά στο ψυγείο για τρεις με τέσσερις ημέρες.