9fbeab9515bd9807a8a92a286ddb25ec

Λένε πως λόγω της χρόνιας εθνικής κατάθλιψης, αναγκαίο συνακόλουθο της κρίσης, έχουμε την ανάγκη να στολίζουμε νωρίτερα και να μπαίνουμε σε εορταστικό mood, μπας και νιώσουμε το «ενοχικό»- όπως έχει καταντήσει- συναίσθημα της χαράς.

Στην παραπάνω φράση υπάρχουν 3 λάθη:

Α. Δε χρειάζονται τα Χριστούγεννα για να χαρούμε. Κάθε μέρα που μας βρίσκει ζωντανούς, που έχουμε την υγεία μας, ανθρώπους που μας νοιάζονται, ανθρώπους που νοιαζόμαστε κι ας μη νοιάζονται αυτοί, κι ένα πιάτο φαγητό είναι δώρο από το Θεό.

Β. Τα προβλήματα δεν εξαφανίζονται επειδή έρχονται τα Χριστούγεννα. Θα μου πεις, «είσαι τρελή, μόλις είπες να χαιρόμαστε  κάθε μέρα». Ναι, να έχουμε θετική διάθεση, θετική σκέψη και να διαχειριζόμαστε τα προβλήματα με δύναμη, αισιοδοξία , ψυχραιμία και αταραξία. Σαν τον επίτιμο ένα πράμα… όλους να τους θάψουμε.

Και καθώς τα έσχατα έσονται πρώτα:

Γ. Η χαρά δεν είναι ενοχικό συναίσθημα. Αυτό είναι κατάλοιπο των μαθητικών χρόνων, τότε που όποιος γελούσε έβγαινε έξω..

Μα τώρα, όμως, μπαίνει ο Δεκέμβρης, και εντάξει φίλοι μου, όλα τα σημάδια δείχνουν ότι είμαστε σε pre-Christmas mood, και δεν μπορούμε να το αποφύγουμε. Ιδού δέκα χριστουγεννιάτικες συνήθειες που έγιναν λατρείες.  

  1. Παρατηρείς σε εμπορικά κέντρα, ιστοσελίδες, lifestyle εκπομπές και αλλού χρονόμετρο που μετράει αντίστροφα τις ημέρες των Χριστουγέννων. Σαν τους φαντάρους, τις φυλακισμένες και τους γκαστρωμένες.
  2. Μέχρι χθες ήξερες πότε έχουν στολίσει οι γείτονες, διότι αλίμονο κι αν ο μπαρμπά Θανάσης τρεις πολυκατοικίες πιο πέρα δεν κάνει Λας Βέγκας το μπαλκόνι, αδιαφορώντας για τις απροσμέτρητα θλιβερές συνέπειες στο λογαριασμό του ρεύματος, διότι πεπλανημένα έχει πιστέψει στην Ελένη Ράντου που του λέει ότι η ΔΕΗ τον νοιάζεται. Τώρα ξέρεις και πότε στόλισαν οι φίλοι σου στα social media. Διότι αν δεν το αναρτήσεις δε στολίστηκε. Με το πέρας των εορτών θα αναδειχθεί μέσω των likes το ωραιότερο χριστουγεννιάτικο δέντρο. Μέχρι στιγμής πρώτη η Ελένη Μενεγάκη με άνω των 90.000 likes. Ό,τι και να κάνετε λοιπόν οι υπόλοιποι θα είναι επί ματαίω, και χωρίς Ματέο. Και χωρίς διακοσμητή, γιατί η Ελένη κουράζεται πολύ να σπρώχνει στην εκπομπή και παίρνει διακοσμητή για το δέντρο.
  3. Δε γίνεται να πετύχουν και τα μελομακάρονα και η βασιλόπιτα, κάτι από τα δύο θα καεί, θα παραφουσκώσει, ή δε θα «δέσει» το σιρόπι όπως λένε- προσωπικά δεν ήξερα ότι το σιρόπι ήταν για δέσιμο.
  4. Πριν από το στολισμό του δέντρου θα δοκιμάσεις τα λαμπάκια να δεις αν ανάβουν, θα τα βρεις οκ, μόλις τα βάλεις στο δέντρο τα λαμπάκια ξαφνικά δε θα ανάβουν. Του δέντρου, γιατί τα δικά σου θα έχουν πιάσει κόκκινο.
  5. Μια και είπαμε κόκκινο, τα κόκκινα κραγιόν και τα κόκκινα βρακιά θα ξεπουλήσουν την Πρωτοχρονιά που γίνεται της «κοκκινοχειλούς» και που νομίζουμε οι έρμες ότι αν βάλουμε κόκκινο βρακί κάτι θα αλλάξει φέτος.
  6. Στο ραδιόφωνο παίζει κλασικά «Last Christmas» και Mariah Carey, κι από ελληνικά Βανδή (Χριστούγεννα), Τσαλίκη (Μια χαρά Πρωτοχρονιά), Μαρτάκη (Ως τα Χριστούγεννα καρδιά μου) με αιώνια παραπονεμένους το Βοσκόπουλο και την Άντζυ Σαμίου που τα χριστουγεννιάτικα άσματα τους πήγαν άκλαυτα.
  7. Την Πρωτοχρονιά μετά την αλλαγή του χρόνου ξεχυνόμαστε στους δρόμους και τρελαινόμαστε στην κίνηση, διότι λέει πρέπει να μπει καλά ο χρόνος, φαντάσου δηλαδή να μη βγαίναμε τα προηγούμενα χρόνια τι θα γινόταν…
  8. Το φλουρί στη βασιλόπιτα το κερδίζει ή ο πιο μικρός στην οικογένεια ή το σπίτι/ ο Χριστός/ ο Άγιος Βασίλης.
  9. Στα οικογενειακά τραπέζια τρώμε χωρίς αύριο, λες και έχουμε κατοχή.
  10. Όταν ξεστολίζουμε, εννοείται ότι ξαναβγάζουμε φωτογραφία τις κούτες, την αναρτάμε, και λέμε και του χρόνου και όλα αυτά τα τσιτάτα.

Από όλα τα παραπάνω λείπει το μήνυμα των Χριστουγέννων, που είναι προεχόντως πνευματική εορτή και μετά ανάπαυλα και διασκέδαση. Το μήνυμα της ελπίδας για αλλαγή, για σωτηρία, για αγάπη…