Όπως κάθε περιοχή στην Ελλάδα έχει τα δικά της ήθη και έθιμα έτσι και κάθε μέρος στον κόσμο γιορτάζει τα Χριστούγεννα με διαφορετικό τρόπο. Μέσα σε αυτές τις διαφορετικές παραδόσεις φυσικά υπάρχουν και οι διαφορές στα φαγητά που σερβίρονται σε κάθε ξεχωριστό μέρος.
Σε περίπτωση που φέτος τα Χριστούγεννα θες να έχεις ένα έθνικ μενού και να ενθουσιάσεις τους καλεσμένους σου, εδώ θα δεις 4 χριστουγεννιάτικες συνταγές από 4 διαφορετικά μέρη του κόσμου.
“Tamales” από το Μεξικό και το Πουέρτο Ρίκο
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Στο Μεξικό και το Πουέρτο Ρίκο, το «tamales» είναι το παραδοσιακό Χριστουγεννιάτικο πιάτο. Είναι πίτες φτιαγμένες με αλεύρι καλαμποκιού και γέμιση κρεατικών και λαχανικών.
Υλικά:
- 1/2 φλ. ελαιόλαδο
- 350 γραμμάρια φιλέτο στήθος κοτόπουλου, ψιλοκομμένο
- 250 γραμμάρια μοσχαρίσιο φιλέτο, ψιλοκομμένο
- 250 γραμμάρια χοιρινό φιλέτο, ψιλοκομμένο
- 1 πράσο, ψιλοκομμένο
- 2 κρεμμύδια ξερά, ψιλοκομμένα
- 1 φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες
- 2 πράσινες ή κόκκινες πιπεριές, ψιλοκομμένες
- 1 κουταλάκι του γλυκού τσίλι, (προαιρετικά)
- 3/4 φλιτζανιού ντομάτα, ψιλοκομμένη
- 2½ φλιτζανιού ζωμός κοτόπουλου
- 1/3 φλιτζανιού ξίδι από κόκκινο κρασί
- 2 κουταλιές της σούπας καστανή ζάχαρη
- 1 κουταλάκι του γλυκού καπνιστή πάπρικα
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού κόκκινο πιπέρι
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι
- 1/2 φλυτζάνι σταφίδες
- 1/2 φλυτζάνι αμύγδαλα, σε φέτες
- λίγο φρέσκο κόλιανδρο, ψιλοκομμένο
- 1½ φλυτζάνι πουρέ κίτρινης κολοκύθας
- 2 αβγά, βραστά, κομμένα σε λεπτές φέτες
- 3 φλυτζάνια αλεύρι καλαμποκιού
- 100 ml κρέμα γάλακτος
Εκτέλεση:
Βάλε μισή κουταλιά λάδι σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία. Πρόσθεσε το κοτόπουλο και ψήσε για περίπου 5 λεπτά. Αφαίρεσέ το από το τηγάνι. Κάνε την ίδια διαδικασία για να ψήσεις το χοιρινό και το μοσχαρίσιο κρέας. Αφού αφαιρέσεις τα κρεατικά από τη=ο τηγάνι βάλε το πράσο, το ξερό κρεμμύδι, τα φρέσκα κρεμμύδια και το σκόρδο και σώταρε για 5 λεπτά. Πρόσθεσε το πιπέρι και το τσίλι και σώταρε για λίγο ακόμα. Πρόσθεσε την ντομάτα και μαγείρεψε για 5 λεπτά ακόμα. Πρόσθεσε στο τηγάνι τον μισό ζωμό, το ξίδι, την καστανή ζάχαρη, την καπνιστή πάπρικα, το αλάτι, το κόκκινο και το μαύρο πιπέρι, ανέβασε σε υψηλή θερμοκρασία και άφησέ τα να βράσουν. Πρόσθεσε και τα κρεατικά, χαμήλωσε λίγο τη θερμοκρασία και σιγόβρασε μέχρι να εξατμιστούν σχεδόν όλα τα υγρά.
Απόσυρε από το μάτι της κουζίνας και μόλις κρυώσει λίγο το μείγμα πρόσθεσε μέσα το ξερό κρεμμύδι, σε φέτες, τις σταφίδες, τα αμύγδαλα και τον ψιλοκομμένο κόλιανδρο.
Σε ένα κατσαρολάκι ζέστανε ελαφρά τον υπόλοιπο ζωμό και ρίξε τον στο μπλέντερ μαζί με τον πουρέ κολοκύθας, το αλεύρι καλαμποκιού και λίγο αλάτι. Χτύπα καλά μέχρι να γίνει μια ζύμη. Άσε τη ζύμη αυτή καλυμμένη για 30 λεπτά. Όταν είναι έτοιμη η ζύμη χώρισέ τη σε περίπου 15 μπαλάκια, διαμέτρου 5 εκ. Στρώσε μια επιφάνεια κοπής με πλαστική μεμβράνη, βάλε εκεί τις μπάλες και σκέπασέ τες με νωπή πετσέτα για να μη στεγνώσουν.
Για κάθε tamale βάλε 1 τετράγωνο φύλλο αλουμινόχαρτου σε μια επιφάνεια εργασίας και τοποθέτησε 1 μπάλα ζύμης στο κέντρο. Άνοιξε τη ζύμη με τα δάχτυλά σου ώστε να δημιουργηθεί ένα φύλλο 15 εκ. και πρόσθεσε 1/3 του φλυτζανιού γέμισης στο κέντρο, αφήνοντας 1,5 εκατοστό περίπου περιθώριο στις άκρες. Τοποθέτησε από πάνω από μία φέτα αβγού.
Χρησιμοποίησε το αλουμινόχαρτο για να αναδιπλώσεις τη ζύμη πάνω από τη γέμιση, από πάνω προς τα κάτω, και μετά από πλευρά σε πλευρά. Τύλιξε το αλουμινόχαρτο γύρω από τα tamales δημιουργώντας κάτι σαν μικρά φακελάκια. Μαγείρεψε τα tamales στον ατμό για 1-1½ ώρα ή έως ότου η ζύμη να είναι σταθερή. Ξετύλιξε όταν είναι έτοιμα για σερβίρισμα και εάν θέλεις πρόσθεσε από πάνω λίγη κρέμα γάλακτος.
Πανετόνε – Το πιο χριστουγεννιάτικο γλυκό με άρωμα Ιταλίας
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Υλικά:
- 250 γραμμάρια βούτυρο
- 6 αβγά
- 100 γραμμάρια γάλα
- λίγο αλάτι
- 650-700 γραμμάρια αλεύρι για τσουρέκι
- 2 φακελάκια ξερή μαγιά
- 150 γραμμάρια ζάχαρη
- 2 βανίλιες
- 150 γραμμάρια σταφίδες
- 120 γραμμάρια ψιλοκομμένα φρούτα γλασέ
- 50 γραμμάρια κονιάκ
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι
Εκτέλεση:
Βάλε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, τη μαγιά, τη ζάχαρη και τη βανίλια και ανακάτεψέ τα. Λιώσε 150 γραμμάρια βούτυρο. Το υπόλοιπο βούτυρο κόψε το σε κομματάκια και άφησέ το εκτός ψυγείου. Ζέστανε το κονιάκ και πρόσθεσε μέσα τις σταφίδες και τα γλασέ φρούτα. Άφησέ τα στην άκρη για αργότερα. Βάλε τα αυγά, το λιωμένο βούτυρο, το γάλα και το αλάτι σε μπολ και χτύπα τα με ένα σύρμα. Σιγά σιγά πρόσθεσε το αλεύρι. Ζύμωσε για 7- 8′ μέχρι το μείγμα να γίνει ελαστικό και πολύ μαλακό. Με το μίξερ σε λειτουργία, ρίξε τα κομματάκια βούτυρο. Χτύπα ξανά για 2 λεπτά. Βάλε τη ζύμη σε ένα μεγάλο βουτυρωμένο μπολ, και άφησέ το για περίπου μία ώρα μέχρι να φουσκώσει. Ξαναβάλε τη ζύμη στο μίξερ και πρόσθεσε μέσα τα φρούτα. Ζύμωσε για περίπου 2-3 λεπτά. Άπλωσε τη ζύμη στον πάγκο της κουζίνας και με γρήγορες κινήσεις αναδίπλωσέ τη. Ισομοίρασε σε δυο μικρές καλά βουτυρωμένες φόρμες για πανετόνε ή σε μια μεγάλη φόρμα για πανετόνε. Η ζύμη πρέπει να καλύπτει στο 1/3 του σκεύους. Άσε τη να διπλασιαστεί και πάλι για περίπου μιάμιση ώρα σε σβηστό φούρνο. Άλειψε με ασπράδι αυγού την επιφάνεια. Φούρνισε τα πανετόνε στους 170 βαθμούς στον αέρα για 40′ περίπου, μέχρι να ξεχειλίσουν από τη φόρμα και να ροδίσου καλά. Μόλις τα βγάλεις από το φούρνο άλειψέ τα με φρέσκο βούτυρο για να διατηρηθούν μαλακά.
*Για να ενεργοποιήσεις τη μαγιά, τη διαλύεις σε μπολ, πασπάλισε με λίγη ζάχαρη και ρίξε λίγο νερό. Ανακάτεψε να διαλυθεί. Σκέπασε με μεμβράνη και άφησέ τη για 10 λεπτά να ενεργοποιηθεί. Όταν αφρίσει η επιφάνεια είναι έτοιμη να την προσθέσεις στο αλεύρι.
Eggnog – το χριστουγεννιάτικο ποτό της Αμερικής και του Καναδά
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Υλικά
- 12 αυγά, ξεχωριστά
- 6 κούπες γάλα
- 2 κούπες κρέμα γάλακτος
- 1+1/2 κούπα ουίσκι
- 1+1/2 κούπα ζάχαρη
- ¾ της κούπας κονιάκ
- 3 κουταλάκια μοσχοκάρυδο
Εκτέλεση:
Σε το μπολ του μίξερ χτύπα τους κρόκους αυγών μαζί με τη ζάχαρη για 8-10 λεπτά περίπου. Σιγά σιγά πρόσθεσε το κονιάκ και το ουίσκι. Βάλε το μείγμα στο ψυγείο για περίπου 5 ώρες. Μισή ώρα πριν από το σερβίρισμα ανακάτεψε το γάλα στο παγωμένο μπολ, προσθέτοντας το μοσχοκάρυδο. Σε ένα άλλο μπολ χτύπα την κρέμα γάλακτος ώσπου να δέσει. Σε ένα άλλο μπολ χτύπα τα ασπράδια αυγών ώσπου να σκληρύνουν.
Βάλε απαλά τα ασπράδια αυγών στο μπολ με τους χτυπημένους κρόκους και έπειτα την κρέμα. Γάρνιρε με λίγο μοσχοκάρυδο και σέρβιρε σε ποτήρια με μια κουτάλα.
Πάβλοβα
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η πάβλοβα είναι ένα επιδόρπιο με βάση τη μαρέγκα που πήρε το όνομά του από τη διάσημη Ρωσίδα μπαλαρίνα Άννα Πάβλοβα. Το γλυκό αυτό πιστεύεται ότι δημιουργήθηκε προς τιμήν της χορεύτριας σε μία από τις περιοδείες της στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία το 1920.
Υλικά:
- 5 ασπράδια από μεγάλα αυγά
- 150 γραμμάρια ζάχαρη κρυσταλλική
- 150 γραμμάρια ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού ξίδι λευκό
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- λίγο αλάτι
- 500 ml κρέμα γάλακτος
- 300 γραμμάρια φράουλες
- 50 γραμμάρια ζάχαρη
- 1 κουταλιά της σούπας κονιάκ
- 1 βανίλια
Εκτέλεση:
Ζύγισε αρχικά τα ασπράδια και όσα γραµµάρια είναι τόσα γραµµάρια πρέπει να είναι και η κρυσταλλική και η άχνη ζάχαρη αντίστοιχα. Βάλε τα ασπράδια στον κάδο του µίξερ και χτύπα τα σε µέτρια ταχύτητα. Πρόσθεσε το αλάτι. Λίγη λίγη, πρόσθεσε την κρυσταλλική ζάχαρη και συνέχισε το χτύπηµα της µαρέγκας µέχρι να σχηµατιστούν σφιχτές κορυφές. Εάν δεν λιώσει η κρυσταλλική ζάχαρη χτύπα λίγο ακόμα. Αφού σφίξει καλά η µαρέγκα, πρόσθεσε τη βανίλια και το ξίδι. Τέλος, κοσκίνισε στη µαρέγκα την άχνη και µε σπάτουλα και απαλές κινήσεις ανακάτεψέ τη.
Προθέρμανε το φούρνο στους 100 βαθμούς στον αέρα. Στρώσε μια λαδόκολλα σε λαµαρίνα, χάραξε νοητά έναν κύκλο 25-27 εκατοστά. Με ένα κουτάλι στήσε τη µαρέγκα σε δίσκο. Με ένα κουτάλι κάνε μια λακκούβα στη µέση για να βάλεις µετά τη σαντιγί. Ψήσε στη µεσαία σχάρα για 1 ώρα και 30΄ περίπου µέχρι να στεγνώσει καλά η µαρέγκα. Όταν πια ξεκολλάει από τη λαδόκολα και απ’ έξω είναι τραγανή, τότε είναι έτοιµη. Πλύνε τις φράουλες, κόψε τες στη μέση και βάλε τες σε ένα τηγάνι. Πρόσθεσε το κονιάκ, τη βανίλια και τέλος πασπάλισε µε τη ζάχαρη. Βράσε σε µέτρια θερμοκρασία για λίγα λεπτά µέχρι να γίνει σαν αραιή µαρµελάδα. Άφησέ τη να κρυώσει καλά. Βάλε την πάβλοβα σε ένα δίσκο και από πάνω βάλε µια στρώση κρέμα γαλακτος χτυπημένη σε παχύρευστη μορφή. Γάρνιρε όλη την επιφάνεια, τοποθετώντας στην κρέμα φράουλες και τελευταία στιγµή γάρνιρε µε τη σάλτσα.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: 4 συνταγές που πρέπει να δοκιμάσεις να φτιάξεις αυτό το Σαββατοκύριακο