Ήταν μόνο πριν από λίγες μέρες από τότε που μια ηχητική ηχογράφηση που ακουγόταν να λέει “Yanny” ή “Laurel” έγινε viral, αλλά σε αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα, το clip έχει ήδη αποσπάσει την προσοχή του διαδικτύου τόσο όσο και ο βασιλικός γάμος του Harry και της Megan. Ακριβώς όπως το δίλημμα με το χρώμα του φορέματος το 2015, το ηχητικό clip που φαίνεται να λέει είτε yanny είτε laurel, έχει χωρίσει τους ανθρώπους σε δύο στρατόπεδα. Αλλά τώρα η συζήτηση μπορεί τελικά να τελειώσει, διότι γνωρίζουμε τι πράγματι έλεγε η φωνή.
Οι New York Times κατάφεραν να βρουν τον 18χρονο που δημοσίευσε το αμφιλεγόμενο κλιπ στο Reddit, φοιτητή γυμνασίου Roland Szabo. Ο Szabo είπε στους Times ότι έκανε share στο Instagram από έναν από τους φίλους του που το είχε βρει στο Reddit. Το κλιπ κέντρισε ενδιαφέρον και έγινε viral όταν η YouTuber Cloe Feldman το δημοσίευσε με τη σειρά της στους περισσότερους από 212.000 followers της.
Η αρχική πηγή του ήχου; Η φίλη του Szabo, Katie Hetzel, το κατέγραψε από την καταχώρηση που είχε το Vocabulary.com για τη λέξη “laurel”. Συγγνώμη, Team Yanny.
Αλλά γιατί ακούμε τα διαφορετικά πράγματα;
Ο Danny Aronson, Διευθύνων Σύμβουλος της EVEN, που παράγει ακουστικά, δήλωσε στο HelloGiggles ότι εξαρτάται εν μέρει από τις συχνότητες στις οποίες εστιάζει ο εγκέφαλός σου. Η εστίαση στις υψηλότερες συχνότητες θα σε κάνει να ακούσεις “Yanny”, ενώ η συγκέντρωση στις χαμηλότερες θα σε κάνει να ακούσεις “Laurel”.
Ο Aronson τόνισε ότι η ακοή του καθενός διαφέρει ελαφρώς σύμφωνα με παράγοντες όπως η ηλικία και το φύλο. Αυτό μπορεί να κάνει τη διαφορά στο αν ακούς “Yanny” ή “Laurel,” ενώ επίσης επηρεάζει την ακοή σου με πιο λεπτό τρόπο σε καθημερινή βάση.
Υπάρχει επίσης μια τεχνική εξήγηση στο φαινόμενο “Yanny ή Laurel”. Ο τρόπος με τον οποίο site όπως το Twitter και το Instagram συμπιέζουν τα αρχεία ήχου θα μπορούσε να επηρεάζει τον ήχο του clip. Ο Aronson τόνισε επίσης πως η ποιότητα των ακουστικών σου ή τα ηχεία από τα οποία το άκουσες θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει αυτό που ακούς.
Αλλά αν άκουσες “Yanny” μπορείς να είναι σίγουρος ότι δεν πάει τίποτα λάθος μαζί σου. Ο Aronson είπε ότι, τελικά, αυτή η φωνητική ψευδαίσθηση υπογραμμίζει τις διαφορές στην ατομική αντίληψη. Ορίστε, τώρα μπορείς να κοιμηθείς λίγο πιο ήσυχα.
Δες επίσης: Έρχεται το νέο dating app από το Facebook