Έχουν μαστιγωθεί/ κατηγορηθεί όσο κανένα άλλο συστατικό στον πλανήτη, κι όμως μας είναι απαραίτητοι! Δεν είναι όμως, όλοι οι υδατάνθρακες οι ίδιοι, και αυτό είναι που κάνει τη μεγάλη διαφορά (όχι μόνο η ποσότητα που θα καταναλώσεις)
καλοί | κακοί |
φρούτα | χυμοί φρούτων |
λαχανικά | αναψυκτικά με ζάχαρη |
όσπρια | μπισκότα |
καστανό ρύζι | κέικ |
κινόα | λευκό ψωμί |
ψωμί ολικής άλεσης | λευκά μακαρόνια |
ζυμαρικά ολικής άλεσης | λευκό ρύζι |
βρώμη | παγωτό/ γλυκά |
γλυκοπατάτες | πατατάκια και αλμυρά σνακ |
Για να μην μπερδευόμαστε, οι καλοί υδατάνθρακες είναι ουσιαστικά οι λιγότερο επεξεργασμένοι, οι πιο κοντινοί στο φυσικό προϊόν. Τα χαρακτηριστικά τους είναι ότι: περιέχουν περισσότερες φυτικές ίνες, με αποτέλεσμα να είναι πιο χορταστικοί, να έχουν χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη, να βοηθούν τη λειτουργία του εντέρου, να απελευθερώνουν την ενέργεια πιο αργά και σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και τελικά να βοηθούν στο αδυνάτισμα και τον μεταβολισμό. Ο οργανισμός τους «καίει» με διαφορετικό τρόπο σε σχέση με τους κακούς υδατάνθρακες ή μάλλον δεν τους αποθηκεύει τόσο εύκολα σε μορφή λίπους.
Αντίθετα οι κακοί ή απλοί υδατάνθρακες, έχουν υποστεί αρκετή επεξεργασία μέχρι να φτάσουν στο πιάτο σου. Λόγω του ότι αυξάνουν τη γλυκόζη στο αίμα, ουσιαστικά διαταράσσουν το σάκχαρο με αποτέλεσμα να αισθάνεσαι κόπωση, να δυσκολεύεσαι να συγκεντρωθείς, να πεινάς πιο γρήγορα και εννοείται να είναι πιο εύκολο να παχύνεις καταναλώνοντάς τους!
Μέχρι πριν λίγα χρόνια, στη βάση της πυραμίδα της διατροφής, βρίσκονταν όλοι οι υδατάνθρακες μπερδεμένοι (με εξαίρεση τα γλυκά που ανέκαθεν βρίσκονταν στο πάνω μέρος). Στην πορεία, άλλαξαν τα δεδομένα και πλέον βρίσκουμε στο κάν μέρος, μόνο στους μη επεξεργασμένους, ενώ οι απλοί έχουν εξοστρακιστεί στα πιο ψηλά διαμερίσματα. Ανεξάρτητα δηλαδή, από τη δίαιτα, όπως πολλοί θεωρούν, η σύσταση είναι η διατροφή σου να περιλαμβάνει μόνο καλούς υδατάνθρακες, και οι κακοί να είναι για το cheat meal της εβδομάδας.
www.facebook.com/grafeiodiatrofis | www.instagram.com/kliodim