Το “you did not eat that” είναι ένας λογαριασμός στο instagram, ο οποίος φαίνεται να κάνει θραύση αυτές τις μέρες, καθώς άνοιξε στα μέσα Απρίλη και έχει ήδη 73.000 ακόλουθους! Ο λογαριασμός αυτός, προσπαθεί να ξεμπροστιάσει όλες τις bloggers/ μοντέλα/ κορμιά θανατηφόρα που ισχυρίζονται πως τρώνε όλα αυτά τα χρωματιστά donuts, παγωτά, macarons και junk food που μπορούμε να φανταστούμε. Εντοπίζει αυτές τις φωτογραφίες και τις ξαναποστάρει με το #youdidnoteatthat!
Η εικόνα μιας κοπέλας με καταπληκτικό σώμα να καταβροχθίζει λαχταριστά και «απαγορευμένα» εδέσματα, προκαλεί φθόνο αλλά και αμφισβήτηση. Μα στα αλήθεια υπάρχει περίπτωση να τα τρώει όλα αυτά και να είναι έτσι; Το θέμα είναι, ότι πράγματι μπορεί να τα καταναλώνει τη μια φορά την εβδομάδα που τα ποστάρει, αλλά τις υπόλοιπες μέρες μπορεί να τρώει νερό, αέρα ή και κανένα μαρούλι έτσι για αλλαγή. Κι αν πράγματι τρώει έτσι; τι είναι αυτή τυχερή και εμείς όλες οι υπόλοιπες να ζούμε το δράμα για πάντα; Το κορίτσι αυτό μπορεί να τρέχει 10 χιλιόμετρα κάθε πρωί πριν καν πιει το πράσινο smoothie της. Το πιθανότερο βέβαια είναι να κάνει ότι τα τρώει, εξ ου και η επιτυχία του #youdidnoteatthat!
Το θέμα του μεταβολισμού είναι μια τεράστια συζήτηση και πράγματι υπάρχουν κάποια άτομα τα οποία είναι περισσότερο ευνοημένα από κατασκευής τους (γονίδια γαρ), αλλά αυτά είναι ελάχιστα. Το αποτέλεσμα του βάρους μας προκύπτει από το ισοζύγιο ενέργειας, δηλαδή από αυτά που τρώμε και σε σχέση με αυτά που καίμε. Με λίγα λόγια, αν τρώμε περισσότερα από αυτά που καταναλώνουμε τότε παχαίνουμε και το αντίστροφο. Το ζήτημα είναι ότι οι περισσότερες αδύνατες κοπέλες θέλουν οι άλλοι να πιστεύουν πως καταναλώνουν τον άμπακο και διατηρούνται έτσι, επειδή είναι προικισμένες! Δε φτάνει δηλαδή που φαίνονται αδύνατες, νιώθουν την ανάγκη να πείσουν και τον κόσμο ότι αυτό δεν είναι προϊόν προσπάθειας, λες και είναι ντροπή να πεις ότι προσέχεις και λιώνεις στο γυμναστήριο. Είναι απλά άδικο για τα κοριτσάκια, που στην εφηβεία ακόμα, όπου διαμορφώνουν τη διατροφική τους συμπεριφορά, θεωρούν ότι αυτές απλά είναι αδικημένες από τη φύση και δεν μπορούν να τρώνε σαν όλες αυτές τις επώνυμες και συγχρόνως να δείχνουν σαν κι αυτές. Στην πλειοψηφία τους, τα άτομα που δεν παχαίνουν τρώνε λιγότερο από όσο νομίζουν και συχνά ξεχνάνε να φάνε (τόσο εκνευριστικοί).
Από την άλλη, δεν είναι σωστό να κριτικάρεις κάποιον που δεν ξέρεις και σε τελική ανάλυση τι σε νοιάζει αν το έφαγε το donut ή όχι. Το ίδιο ενοχλητικό, είναι να έχεις φίλους διαιτολόγους οι οποίοι ποστάρουν διαρκώς μπρόκολα και φρούτα υπονοώντας ότι ζούμε μόνο με αυτά. Υπάρχουν βέβαια και οι άλλοι διαιτολόγοι που κοινοποιούν φωτογραφίες με λουκούλλεια γεύματα και καλά για να αποδείξουν ότι δεν είναι κολλημένοι με τη δουλειά τους. Η αλήθεια μας είναι πάντα κάπου στη μέση. Και αν χρειάζονται 5 διαφορετικά φίλτρα και 2 ώρες photoshop για να ανεβάσει κάποιος μια φωτογραφία του, γιατί να λέει και αλήθεια για αυτά που τρώει;
Ας μην πιστεύουμε λοιπόν, ό,τι βλέπουμε και ό,τι διαβάζουμε. Δεν είναι δυνατό τα social media να καθορίζουν τον τρόπο που τρώμε, καθώς ο κάθε οργανισμός είναι ξεχωριστός. Οι υπερβολές δεν έχουν θέση σε μια φυσιολογική ζωή (κανονική και διαδικτυακή).