Άσε με να μαντέψω. Οι διακοπές είναι κάπως έτσι: Κάθεσαι με τις ώρες κάτω από τον καυτό ήλιο, ξενυχτάς μέχρι πρωίας και ξυπνάς το μεσημέρι, ενυδατώνεσαι σχεδόν αποκλειστικά με αλκοόλ και καταναλώνεις ό,τι υδατάνθρακα και λιπαρό δεν είχες φάει όλο το προηγούμενο διάστημα. Ναι, οι διακοπές είναι για να περνάμε καλά και να αφήνουμε για λίγο στην άκρη όσα μας αγχώνουν και μας περιορίζουν όλο το υπόλοιπο διάστημα. Δεν υπάρχει λόγος να αισθάνεσαι τύψεις αν το πρόγραμμα των διακοπών σου απέχει αρκετά απ’ αυτά που κάνεις στην καθημερινότητά σου. Άλλωστε, αυτό είναι το νόημα, σωστά; Και σίγουρα δεν πρέπει να πιέσεις τον εαυτό σου να μείνει πιστός στις υγιεινές του συνήθειες ενώ διανύεις την περίοδο χαλάρωσής σου.

Παρ’ όλα αυτά, μπορεί να συνειδητοποιήσεις ότι αισθάνεσαι σωματικά και ψυχικά καλύτερα διατηρώντας τη ρουτίνα υγείας σου και στις διακοπές, έστω σε κάποιο βαθμό, είτε αυτό σημαίνει να τρως φρούτα και λαχανικά, να κινείς το σώμα σου ή να διασφαλίσεις επαρκή ύπνο. Έτσι, όσο κι αν ανυπομονείς να «ξεφύγεις από όλα αυτά», ίσως ήρθε η ώρα να το δεις αλλιώς. Μήπως να βρεις μια χρυσή τομή;

Πώς θα γίνει αυτό; Ακολουθούν μερικά tips από του ειδικούς:

1. Όχι στη νοοτροπία του «καλού παιδιού» πριν από το ταξίδι

Ναι ναι, είναι αυτό που όλοι έχουμε κάνει, έστω μια φορά: Πριν φύγεις διακοπές, ξεκινάς «αποτοξίνωση», με στόχο να «κερδίσεις» τις διακοπές σου, να νιώσεις δηλαδή ότι το σώμα σου είναι έτοιμο για τις ημέρες που η βασική σου αμφίεση θα είναι το μαγιό. «Οι άνθρωποι που έχουν αυτή τη νοοτροπία, σχεδόν προ-αντισταθμίζουν αυτό που νομίζουν ότι πρόκειται να συμβεί στις διακοπές», λέει στο SELF η διατροφολόγος Alissa Rumsey. Αυτή η προσέγγιση δεν είναι χρήσιμη, επειδή αποδίδει ηθική αξία στα τρόφιμα, ένα βασικό δόγμα της κουλτούρας της διατροφής. Κανένα τρόφιμο δεν είναι εγγενώς «καλό» ή «κακό» και δεν χρειάζεται να κάνεις δίαιτα για να μπορέσεις μετά να κάνεις διατροφικές παρασπονδίες. Περιορίζοντας υπερβολικά τον εαυτό σου πριν τις διακοπές, μπορεί να καταλήξεις να μην απολαμβάνεις τελικά τίποτα στο ταξίδι σου. Προσπάθησε να τρως με σύνεση, χωρίς να στερείς από τον εαυτό σου αυτά που αγαπάς. Έτσι, είναι πιο πιθανό να τρέφεσαι ισορροπημένα και να ακολουθείς τα σήματα πείνας του σώματός σου, εξηγεί η Rumsey.

2. Προσδιόρισε ποια είναι αυτά που δεν διαπραγματεύεσαι

Κάθε άνθρωπος έχει τις δικές του προτεραιότητες. Για κάποιους, το να χάσουν ένα τακτικό μάθημα γιόγκα μπορεί να προκαλέσει άγχος. Για άλλους, τα νέα τρόφιμα και οι ρουτίνες μπορεί να διαταράξουν το πεπτικό τους σύστημα. Η Anthea Levi συμβουλεύει να προσδιορίσεις δύο ή τρία «must-dos» υγείας πριν το ταξίδι. Αν το αλκοόλ επηρεάζει τον ύπνο σου, περιορίσου σε 2 ποτά την ημέρα. Αν ξεχνάς να πιεις νερό, έχε μαζί σου ένα παγούρι και όρισε υπενθυμίσεις στο τηλέφωνό σου. Προτίμησε σνακ που ξέρεις ότι δεν θα διαταράξουν το έντερό σου και κάνε μικρούς κύκλους προπονήσεων στο ξενοδοχείο ή την παραλία. Αυτοί οι μικροί, διαχειρίσιμοι στόχοι βοηθούν στη διατήρηση κάποιας συνέπειας χωρίς να σε επιβαρύνουν.

3. Διατήρησε λίγη συνέπεια

Λίγη ρουτίνα θα σε βοηθήσει να διατηρήσεις υπό έλεγχο τον κιρκάδιο ρυθμό σου, ο οποίος υποστηρίζει τον ύπνο, το μεταβολισμό και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Τα ταξίδια μπορούν να διαταράξουν αυτές τις διεργασίες. Φυσικά, δεν είναι εύκολο να ακολουθήσεις το κανονικό σου πρόγραμμα, όμως μικρές συνεπείς συνήθειες μπορούν να βοηθήσουν. Ο δρ. W. Christopher Winter συνιστά να διατηρείς όσο γίνεται τακτικές τις ώρες των γευμάτων και του ύπνου σου. Αυτό είναι αρκετό για να κρατήσει το εσωτερικό σου ρολόι ρυθμισμένο.

4. Ενσωμάτωσε την κίνηση στο πρόγραμμά σου

Οι διακοπές δεν αποτελούν δικαιολογία για να παραλείψεις εντελώς λίγη άσκηση. Αν οι δομημένες προπονήσεις δεν ταιριάζουν με το κλίμα των διακοπών σου, προσπάθησε να περπατάς όσο το δυνατόν περισσότερο. Το περπάτημα προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακών παθήσεων. Μπορεί επίσης να βελτιώσει τον ύπνο και τη διάθεση, στοιχεία πολύ σημαντικά για να απολαύσεις τις διακοπές σου. Ένας γρήγορος περίπατος μπορεί να είναι εξίσου ευεργετικός για τη μακροπρόθεσμη υγεία σου όσο και το τρέξιμο, αφού μειώνει αποτελεσματικά τον κίνδυνο υπέρτασης, υψηλής χοληστερόλης και διαβήτη.

5. Κράτα το έντερό σου «ευτυχισμένο»

Ενδέχεται το διαφορετικό πρόγραμμα των διακοπών να διαταράξει το πεπτικό σου σύστημα. Οι συχνοί περίπατοι μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας. Μπορείς, επίσης, να ενσωματώσεις στα γεύματά σου τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες για να το διατηρήσεις λειτουργικό. Σε ακραίες περιπτώσεις, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα ήπιο καθαρτικό.

6. Διατήρησε την ενυδάτωσή σου

Είναι πολύ πιθανό να καταναλώνεις περισσότερο αλκοόλ παρά νερό στις διακοπές σου. Είναι, όμως, γνωστό ότι το αλκοόλ προκαλεί αφυδάτωση και αυτό είναι κάτι που δεν θέλεις, ειδικά στις υψηλές θερμοκρασίες. Προσπάθησε να πίνεις όσο πιο πολύ νερό γίνεται και φρόντισε επίσης να καταναλώνεις φρούτα και λαχανικά με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, όπως το καρπούζι και το αγγούρι. Το σοκολατούχο γάλα, με τους ηλεκτρολύτες του και την ιδανική αναλογία υδατανθράκων – πρωτεΐνης, είναι επίσης μια εξαιρετική επιλογή ενυδάτωσης.

7. Πάρε τα δικά σου σνακ για το ταξίδι

Οι μέρες του ταξιδιού είναι μεγάλες και απρόβλεπτες. Το να έχετε μαζί σου σνακ ή γεύματα που αγαπάς σου εξασφαλίζει ότι όταν πεινάσεις θα έχεις κάτι που μπορείς να φας. Οι μπάρες γκρανόλα, το βόειο κρέας και οι συσκευασίες ξηρών καρπών είναι εύκολες επιλογές. Μπορείς, επίσης, να προμηθευτείς γεύματα όπως σαλάτες με βάση τα δημητριακά ή σάντουιτς για να αποφύγεις τα μη ελκυστικά ή ακριβά φαγητά των εστιατορίων.

Όλα αυτά δε σημαίνουν πως δεν μπορείς να επιτρέψεις στον εαυτό σου να εγκαταλείψει για λίγο την υγιεινή ρουτίνα, αν αυτό επιθυμεί. Οι διακοπές προορίζονται για να είναι ευχάριστες και ευέλικτες. Άλλωστε, μια μικρή απόκλιση δεν πρόκειται να εκτροχιάσει τη μακροπρόθεσμη υγεία σου.