Το Χόλιγουντ κατακλύζει κάθε χρόνο το κοινό με εκατοντάδες ταινίες. Υπάρχουν καλές ταινίες και αλλά κακές ταινίες. Είναι όμως και εκείνες που δεν παίρνουν την εκτίμηση που τους αξίζει. Μέσα σε αυτό το πλήθος ταινιών δυσκολευόμαστε να ξεχωρίσουμε εκείνες που αξίζουν πραγματικά. Ενώ άλλες πάλι επισκιάζονται στη διαφημιστική εκστρατεία λόγω μεγαλύτερου budjet, μπερδεύοντας το κοινό.
Παρακάτω είναι συγκεντρωμένες μερικές από τις πιο υποτιμημένες, αλλά και πιο αξιόλογες του σύγχρονου σινεμά.
Free Fire (2017)
Μια ταινία που δεν αγαπήθηκε όσο θα έπρεπε από κοινό και κριτικούς, κυρίως στην Ελλάδα. Ένα σύγχρονο γουέστερν που μας μεταφέρει σε μία άλλη εποχή. Εκπρόσωποι του IRA (του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού) επιχειρούν να αγοράσουν τουφέκια από έναν ιδιότροπο έμπορο όπλων. Με τη βοήθεια δύο μεσαζόντων σε μια συναλλαγή που γίνεται σε ένα εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο. Τότε τα πράγματα πάνε στραβά και όλοι οι «συμμετέχοντες» προσπαθούν να αλληλοσκοτωθούν. Την ταινία έχει σκηνοθετήσει ο Ben Wheatley, ένας ανερχόμενος Άγγλος που δύσκολα μπορούμε να τον κατηγοριοποιήσουμε. Το feeling της δεκαετίας του ’70 σε συνδυασμό με το εξαιρετικό καστ μας κάνει να απορούμε τι πήγε στραβά. Μην ξεχνάμε ότι παίζει και ο αγαπημένος μας Cillian Murphy. Σίγουρα της αξίζει μια δεύτερη ευκαιρία.
The Killing of a Sacred Deer – Ο Θάνατος του Ιερού Ελαφιού (2017)
Πριν την “Ευνοούμενη”, ο Λάνθιμος είχε δώσει πνοή στο μύθο του Ιερού Ελαφιού. Η ταινία παρόλο που απέσπασε βραβείο σεναρίου δεν κατάφερε να πάρει τη δόξα που της άξιζε. Στην ταινία Ο Στίβεν είναι ένας διαπρεπής καρδιοχειρουργός, παντρεμένος με την Άννα, μία καταξιωμένη οφθαλμίατρο. Είναι ευκατάστατοι και ζουν ευτυχισμένοι με τα δύο τους παιδιά. O Στίβεν έχει αναπτύξει φιλική σχέση με τον Μάρτιν, ένα δεκαεξάχρονο αγόρι, ορφανό από πατέρα, το οποίο μοιάζει να έχει υπό την προστασία του. Τα πράγματα παίρνουν ολέθρια τροπή όταν ο γιατρός συστήνει τον Μάρτιν στην οικογένεια του, ενώ ο ίδιος καλείται να επιλέξει ανάμεσα σε μια ασύλληπτη θυσία και τον κίνδυνο να χάσει τα πάντα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το «The Killing of a Sacred Deer» είναι ένα εντυπωσιακό φιλμ που κατορθώνει να συνδέσει τα πιο απροσδόκητα στοιχεία.
Ten Things I hate About You ( 1999)
Μια ευχάριστη ταινία της δεκαετίας του ’90 που μας μεταφέρει κατά κάποιο τρόπο στο Σαίξπηρ. Eμπνέεται από το «Ημέρωμα της στρίγγλας». Ίσως η καλύτερη εφηβική ρομαντική κωμωδία. Γενικότερα δεν ξεχειλίζει από ρομαντισμό και συναίσθημα, αλλά η σκηνή όπου ο αείμνηστος Heath Ledger τραγουδά το «Can’t take my eyes off you» του θρυλικού Frank Sinatra αγγίζει και την πιο κυνική έφηβη. Στην ταινία βλέπουμε τον Τζόι Ντόνερ ο οποίος πεθαίνει να βγει ένα ραντεβού με την Μπιάνκα. Το πιο διάσημο κορίτσι του σχολείου που δεν θέλει να ακούει για αγόρια. Ο πατέρας της, της έχει θέσει κανόνα που της απαγορεύει την έξοδο αν δεν συνοδεύεται από την αδελφή της, Κέιτ. Η Κέιτ της ζητά να βγούνε έξω σαν κανονικοί έφηβοι, χωρίς να της αποκαλύπτει πως όλο αυτό είναι στημένο για να βρεθεί με τον Τζόι. Οι σκηνές της ταινίας κατά καιρούς κατακλύζουν το instagram δίνοντας σε όσους της έδωσαν μια κακή κριτική ένα καλό μάθημα, γιατί όλοι οι millenials την έμαθαν από εκεί.
Detachment – Μαθήματα ζωής (2011)
Ο σκηνοθέτης του American History X, Τόνι Κέι, σίγουρα είχε μεγαλύτερες προσδοκίες για το Detachment. Προσέγγισε το κοινό με μία ακόμη διαφορετική υπόθεση, που παρά τις κριτικές που απέσπασε φαίνεται να ισχύει το αντίθετο. Ο Χένρι Μπαρθ είναι αντικαταστάτης καθηγητής. Αυτό σημαίνει ότι το τηλέφωνό του χτυπάει όταν κάποιος κανονικός δάσκαλος αρρωστήσει ή αναγκαστεί να απουσιάσει. Τότε μπαίνει σε μια τάξη (πάντα διαφορετική) και διδάσκει μερικές σκόρπιες ώρες σε μια χούφτα άγνωστα παιδιά. Χωρίς άγχος, χωρίς στόχο, χωρίς πραγματική ευθύνη απέναντί τους. Φυσικά, δεν έχει διαλέξει αυτό το επάγγελμα τυχαία. Τα δικά του παιδικά τραύματα μετά την αυτοκτονία της μητέρας του τον έχουν αφήσει μισό άνθρωπο. Έχει απογοητεύσει τον εαυτό του, αλλά ειρωνικά ως δάσκαλος καλείται να εμπνέει τις ασχημάτιστες ακόμα προσωπικότητες των μαθητών του να μην το βάζουν κάτω. Το στίγμα του στην ταινία άφησε ο πάντα αινιγματικός Άντριεν Μπρόντι που κάθε φορά μας εκπλήσσει με το ταλέντο του.
I’ am Still Here ( 2010)
Κι όμως δεν έχουν όλες οι ταινίες του Χοακίν Φοίνιξ πάρει την ίδια δόξα. Στο παρελθόν η απόφαση του εξαιρετικά ταλαντούχου Φοίνιξ, να εγκαταλείψει την ηθοποιία και μάλιστα την στιγμή που τα πήγαινε πάρα πολύ καλά, προκάλεσε πολύ μεγάλη έκπληξη. Εκείνο, όμως, που προκάλεσε ακόμα μεγαλύτερη έκπληξη, ήταν το γεγονός ότι το έκανε για να γίνει ράπερ. Αυτό έρχεται να πραγματευτεί το ντοκιμαντέρ του, που στόχο έχει να προβάλει τη νέα του επαγγελματική καριέρα. Αξίζει να δούμε αυτό το ντοκιμαντέρ 9 χρόνια μετά ώστε να συγκρίνουμε το πόσο εύκολα μπορεί να αλλάξει η καριέρα ενός ηθοποιού. Πόσο μάλλον αυτή την περίοδο που ο Φοίνιξ έχει φωτίσει όλο το Hollywood με την ερμηνεία του στο Joker.