Στις δώδεκα τα μεσάνυχτα οι πρώτοι λαχταριστοί κουραμπιέδες έφτασαν στη γη. «Χιονίζει, χιονίζει!» φώναζαν τα παιδιά «Πόσο όμορφα!» έλεγαν οι μεγάλοι. Μικρές λευκές νιφάδες έπεφταν στα πρόσωπα των ανθρώπων, κάλυπταν τις στέγες των σπιτιών, γλύκαιναν τα όνειρα των παιδιών…
…για τα άδολα όνειρα των παιδιών και την υποχρέωσή μας να τα διατηρούμε ζωντανά και ζαχαρολουσμένα…
Ένα ουράνιο εργαστήρι ζαχαροπλαστικής και ο στρουμπουλός Ζαχαρένιος, ζωντάνεψαν απόψε στο επίγειο εργαστήρι μου! Κατάφερα, λοιπόν, να πείσω τον ασπρομάλλη κύριο Ρένο να μου αποκαλύψει τα μυστικά συστατικά και τη μαγική συνταγή από το παμπάλαιο, δερμάτινο βιβλίο του Φον Πουτίγκα! Τον παρακάλεσα για μία νύχτα να αφήσει τους τακτικούς πελάτες του, την Ωραία Κοιμωμένη και τα Τρία Γουρουνάκια, ώστε να μεταμορφώσουμε μαζί αυτή τη συνταγή σε μία κάτασπρη, συννεφένια τούρτα!
Εκείνος φούσκωσε τα κόκκινα από σιρόπι φράουλας μάγουλά του και χαμογελώντας φώναξε: «Ξεκινάμεεε» και χτύπησε μια σιδερένια κουτάλα σ΄ένα ταψί δίνοντας το σύνθημα της εκκίνησης!
Τα υλικά που παραθέτω, βασίζονται στα κρυμμένα μαγικά στοιχεία του παραμυθιού «Μια Ζαχαρένια Συνταγή» και είναι δύσκολο να τα ξεκλειδώσετε εάν πρώτα δεν μυηθείτε στο κόσμο του κύριου Ρένου και στο εργαστήρι του, πίσω από το λευκό σύννεφο που μοιάζει με καλοθρεμμένο ελέφαντα…
Οδηγίες διαδρομής
Αν αγαπάτε τη μουσική, διαλέξτε την αγαπημένη σας.
Αν αγαπάτε τις ποδιές, φορέστε την αγαπημένη σας.
Αν σκοπεύετε να το κάνετε με το ζόρι, καλύτερα δείτε τηλεόραση ή κοιμηθείτε.
Αν ενοχλείστε στην ιδέα και στη θέα μιας σχεδόν βομβαρδισμένης κουζίνας, καλύτερα δείτε τηλεόραση ή κοιμηθείτε.
Αν βαριέστε να αγοράσετε τα υλικά, στείλτε τον αγαπημένο σας και σε περίπτωση που γκρινιάζει, βεβαιώστε τον ότι θα ανταμειφθεί από το αποτέλεσμα.
Όπως και να ‘χει, υπολογίστε πως με αυτή τη συνταγή θα κάνετε τον εαυτό σας και πολύ κόσμο δίπλα σας, ευτυχισμένο.
Χρόνος: 10 λεπτά προετοιμασία, 50 λεπτά ψήσιμο.
Σκεύος: μία μακρόστενη κλασική φόρμα κέικ ή 10 cupcakes ή ένα τουρτάκι με δύο στρώσεις σε τσέρκι 16 cm διάμετρο (εγώ στη φωτογραφία δημιούργησα τέσσερις στρώσεις αλλά χρησιμοποίησα μικρότερη φόρμα).
Υλικά: Για το κέικ:
160 γρ. βούτυρο, ‘αρωματισμένο με το γέλιο ενός μαθητή του δημοτικού’ 280 γρ. κρέμα γάλακτος 60 γρ. πούδρα από αμύγδαλα ‘γεμάτα υγεία ενός μικρού καθαρού ποταμού’ 200 γρ. ζάχαρη ‘χάχανη’, ουπς! Άχνη ήθελα να γράψω! 4 βανίλιες που ‘μοσχοβολούν τα όνειρα ενός φοιτητή’ 140 γρ. αλεύρι ‘από έναν πλανήτη που λέγεται Τύχη’ 60 γρ. κορν φλάουρ 1 γεμάτο κουταλάκι του γλυκού μπέικιν 2 κ.γλυκού ανθόνερο ή πικραμύγδαλο
Για την κρέμα βανίλιας /επικάλυψη:
350 γρ. βούτυρο (όχι μαργαρίνη) 450 γρ. ζάχαρη άχνη (μπορεί να χρειαστεί να προσθέσετε λίγη παραπάνω) 3 κ. σούπας κρέμα γάλακτος 3 βανίλιες 1 σφηνάκι λικέρ πικραμύγδαλο (αν το επιθυμείτε)
Διαδικασία: Για το κέικ:
Χτυπάω στο μίξερ το βούτυρο (θερμοκρασία δωματίου), με την άχνη για τουλάχιστον πέντε λεπτά, προτείνω και δέκα αν δεν σας ενοχλεί ο θόρυβος ή απλά δυναμώστε τη μουσική! Στη συνέχεια ρίχνω τα αρώματα και το καλά τριμμένο αμύγδαλο και συνεχίζω λίγο να ανακατεύω. Ανακατεύω και κοσκινίζω μαζί το αλεύρι, το μπέικιν και το κορν φλάουρ. Χαμηλώνω το μίξερ στο μισό και ρίχνω το μισό παραπάνω μείγμα σιγά-σιγά. Τέλος αρχίζω να προσθέτω με λεπτή ροή την κρέμα γάλακτος εναλλάξ με το υπόλοιπο αλεύρι. Ανακατεύω μόνο όσο χρειάζεται για να ενσωματωθεί. Βουτυρώνω το σκεύος μου, ρίχνω το μείγμα και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 50 λεπτά. Αν φτιάξετε cupcakes ψήνετε για 30 λεπτά, το ίδιο αν φτιάξετε δύο τσέρκια για τούρτα.
Για την κρέμα βανίλιας /επικάλυψη:
Χτυπάω στο μίξερ με το εξάρτημα φτερό, το βούτυρο για 8 λεπτά σε μεσαία ταχύτητα. Μετά το χαμηλώνω στην πρώτη χαμηλή ταχύτητα και ρίχνω τη ζάχαρη και μετά τα υπόλοιπα υλικά. Σιγά σιγά δυναμώνω πάλι την ταχύτητα και χτυπάω για ακόμα 8 λεπτά μέχρι να αποκτήσει μια ωραία κρεμώδη υφή. Αν σας βγει πολύ μαλακό, προσθέστε λίγη άχνη ακόμα. Πριν το χρησιμοποιήσετε, καλύτερα αφήστε το μισή ώρα στο ψυγείο.
Μια συνταγή βασισμένη στους ονειρικούς ‘Αεροδυναμικούς κουραμπιέδες με ζάχαρη χάχανη’ του Ζάχου Φον Πουτίγκα!
Φωτογραφίες : @anna_mento