Μια εκ των μεγαλύτερων πηγών απορριμμάτων και αποβλήτων είναι τα τρόφιμα, αφού βάσει ερευνών έχει διαπιστωθεί πως το ¼ από το φαγητό που καταναλώνουμε καταλήγει στον κάδο της κουζίνας μας.
Ωστόσο, αυτό δεν “ζημιώνει” μόνο τον τραπεζικό μας λογαριασμό, αλλά επιδεινώνει και την κατάσταση, στην οποία βρίσκεται την παρούσα χρονική στιγμή το περιβάλλον, συμβάλλοντας στην υπερθέρμανση του.
Όπως έχουμε αναφέρει ουκ ολίγες φορές ο καθένας μας τον τρόπο του και τις δικές του καθημερινές πράξεις, χρειάζεται να αποδείξει πως ενδιαφέρεται πραγματικά για τη Μητέρα Φύση και επιθυμεί να τη φροντίσει όσο περισσότερο μπορεί.
Για αυτόν τον λόγο κι εμείς σκοπεύουμε να εφαρμόσουμε από σήμερα κιόλας την τεχνική του “Zero Food Waste”, δηλαδή κανένα τρόφιμο ή μαγειρεμένο φαγητό να μην πηγαίνει χαμένο, αλλά να καταναλώνεται με κάθε δυνατό τρόπο.
Εσύ θες να μάθεις πως μπορείς να τα καταφέρεις;
Κάνε έξυπνες αγορές
Πόσες φορές έχεις καταλήξει να φεύγεις από το super market με δεκάδες προϊόντα στα χέρια και έναν υπέρμετρα “φουσκωμένο” λογαριασμό; Για να μην ξανασυμβεί αυτό βεβαιώσου πως έχεις πάντα μαζί σου τη λίστα με όλα εκείνα τα αγαθά που βρίσκονται σε έλλειψη στα ντουλάπια σου, ενώ αν έχεις φρούτα και λαχανικά στο ψυγείο σου που υποψιάζεσαι πως σε λίγες ημέρες θα μαραθούν και θα χαλάσουν, δεν έχεις παρά να τα χρησιμοποιήσεις όσο πιο άμεσα γίνεται σε γλυκές και αλμυρές συνταγές.
Μάθε τα πάντα για την κομποστοποίηση και την ανακύκλωση
Κι όμως, όπως έχει αποδειχθεί πολλές συσκευασίες προϊόντων ρίχνονται στην ανακύκλωση, ενώ κανονικά δε θα έπρεπε, αφού η θέση τους δεν είναι εκεί. Για αυτόν τον λόγο, βεβαιώσου πως τα απόβλητα σου είναι κατάλληλα για τον συγκεκριμένο κάδο και μην ξεχνάς να τα ξεπλένεις πολύ σχολαστικά. Παράλληλα, ένας μικρός κάδος κομποστοποίησης είναι αρκετά χρήσιμος και οφείλεις να τον έχεις στο μπαλκόνι σου, καθώς με αυτόν τον τρόπο θα βοηθήσεις τα φυτά σου να μεγαλώσουν με ταχύτερους ρυθμούς, αποτρέποντας τη χρήση φυτοφαρμάκων. Αξίζει να σημειωθεί, πως τα λιπάσματα και τα χημικά δεσμεύονται από το έδαφος και καταλήγουν στις υδάτινες οδούς, οπότε όπως καταλαβαίνεις η κομποστοποίηση είναι κερδοφόρα για όλους μας.
Επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες ASAP
Όπως ήδη γνωρίζεις οι πλαστικές σακούλες είναι ιδιαιτέρως ζημιογόνες για το περιβάλλον και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να τις χρησιμοποιούμε. Για αυτό, αν δεν το έχεις κάνει ήδη, μπορείς να προμηθευτείς επαναχρησιμοποιούμενες, ανακυκλώσιμες τσάντες για να κάνεις τα ψώνια σου, ενώ όταν θελήσεις να πάρεις καφέ από το αγαπημένο σου κατάστημα μην παραλείψεις, να ζητήσεις, να σου γεμίσουν το μεταλλικό σου παγουράκι.
Μήπως οι συσκευασίες δεν είναι και τόσο αθώες όσο νομίζαμε;
Σαφέστατα είναι πολύ βολικό να αγοράζεις τα απαραίτητα προϊόντα και τρόφιμα, όταν αυτά βρίσκονται σε ειδικές συσκευασίες, όμως η αλήθεια είναι πως χρειάζεται να αποβάλλεις αυτή σου τη συνήθεια. Για παράδειγμα, αντί να πάρεις ένα πακέτο, το οποίο περιέχει τρία μεμονωμένα γιαουρτάκια, μπορείς να επιλέξεις το μεγαλύτερο δοχείο και να το μοιράσεις σε ταπεράκια όταν επιστρέψεις στο σπίτι σου. Όσον αφορά τα φρούτα, τα λαχανικά και τους ξηρούς καρπούς προτίμησε εκείνα που πωλούνται χύμα, ενώ μπορείς να επικοινωνήσεις και με τους τοπικούς παραγωγούς ζητώντας τους να χρησιμοποιούν οικολογικότερους τρόπους συσκευασίας των παραγόμενων αγαθών τους.
Εν τέλει, όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά, αφού ο κάθε ένας από εμάς έχει τη δύναμη και τη δυνατότητα να αλλάξει τις συνήθειες του προς όφελος του περιβάλλοντος και του πλανήτη μας. Ξεκίνα από σήμερα να σκέφτεσαι λιγάκι παραπάνω τόσο την Μητέρα Φύση, όσο και τον συνάνθρωπο σου δίνοντας το καλό παράδειγμα στους μικρούς, αλλά και στους μεγάλους. Μην ξεχνάς πως είναι στο χέρι σου.