“Στη δυτική ιατρική, η θερμότητα χρησιμοποιείται συχνά θεραπευτικά για να ανακουφίσει διάφορες παθήσεις και να βοηθήσει στην ανάρρωση”, εξηγεί σε σχετικό άρθρο η Δρ. Chiti Parikh.
Αυτό ισχύει επίσης σε πολλές ανατολικές πρακτικές. Η κινεζική ιατρική βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην ενέργεια (θερμοκρασία) των τροφίμων. Η Αγιουβέρδα είναι ένα ακόμα παραδοσιακό σύστημα ιατρικής στο οποίο τα ζεστά, μαγειρεμένα τρόφιμα και ζεστά ποτά θεωρούνται γενικά πολύ πιο υγιεινά για την πέψη, την κυκλοφορία και ακόμα και για τη διάθεση και τη διάθεση.
Η Δρ. Chiti μοιράζεται μερικά παραδείγματα πώς η ζεστασιά μπορεί να μας ωφελήσει.
Ζεστές κομπρέσες
Η εφαρμογή ζεστών επιθεμάτων μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πόνου και στη χαλάρωση. Αυτή η μέθοδος χρησιμοποιείται συχνά για την ανακούφιση της μυϊκής έντασης, την καταπράυνση της ακαμψίας των αρθρώσεων και την ανακούφιση των πόνων της περιόδου.
Ζεστές εισπνοές
Η εισπνοή ατμού από ένα μπολ με ζεστό νερό μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση της συμφόρησης του αναπνευστικού συστήματος. Αυτή η μέθοδος συχνά συνιστάται για την αντιμετώπιση συμπτωμάτων κρυολογήματος, λοιμώξεων και αλλεργιών.
“Στην ανατολική ιατρική, η θερμότητα χρησιμοποιείται για να βελτιώσει την κυκλοφορία και την κίνηση της ενέργειας, γνωστή ως Qi. Πολλές ασθένειες ή παθήσεις, όπως χρόνιος πόνος ή δυσκαμψία, πιστεύεται ότι μπορούν να θεραπευτούν με το Qi και την εφαρμογή θερμότητας.”
“Στην κινεζική ιατρική και την Αγιούβερδα, η θεραπεία με θερμότητα αποτελεί ουσιαστικό μέρος των θεραπευτικών πρακτικών που στοχεύουν στην αποκατάσταση της ισορροπίας και της ζωτικότητας του σώματος. Τεχνικές όπως η ατμοθεραπεία με βότανα, τα ζεστά επιθέματα και η θεραπεία με ζεστό νερό χρησιμοποιούνται συχνά. Πιστεύεται ότι η ζεστασιά διεγείρει την κυκλοφορία, προωθεί την αποτοξίνωση, ανακουφίζει τον πόνο και τη φλεγμονή και υποστηρίζει την συνολική υγεία με την ισορροπία της ενέργειας του σώματος.”