Χρειάζεσαι 30 λεπτά και:
500 γρ ριγκατόνι
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 μικρό κρεμμύδι, κομμένο στη μέση και σε λεπτές φέτες
1/2 κιλό κολοκυθάκια, κομμένα σε λεπτές φέτες σε μισοφέγγαρα
αλάτι και πιπέρι
250 γρ τυρί πεκορίνο (περίπου 1 φλιτζάνι), τριμμένο
1/3 της κούπας δυόσμο, ψιλοκομμένο
1 κ.γ. χυμό λεμονιού
Πώς θα το φτιάξεις:
Βράσε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες συσκευασίας. Κρατήσε ¾ φλιτζάνι από το νερό τους και στη συνέχεια στράγγισε.
Ζέσταινε το λάδι σε μεγάλο, βαθύ τηγάνι σε μέτρια θερμοκρασία. Σόταρε το κρεμμύδι, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να ροδίσει, για 3 έως 4 λεπτά. Πρόσθεσε τα κολοκυθάκια και ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι και πιπέρι και μαγείρεψε, ανακατεύοντας, μέχρι τα κολοκυθάκια να μαλακώσουν αλλά να διατηρούν το σχήμα τους, για 10 έως 12 λεπτά.
Πρόσθεσε τα ζυμαρικά στο τηγάνι και ανακάτεψε απαλά. Πρόσθεσε και το τυρί σταδιακά, προσθέτοντας 2 κουταλιές της σούπας από το νερό τη φορά κάθε φορά, μέχρι να σχηματίσεις μια ρευστή σάλτσα. Πρόσθεσε τον δυόσμο και τον χυμό λεμονιού. Πασπάλισε με επιπλέον τυρί και πιπέρι αν θέλεις.