Έχεις παρατηρήσει ότι κάθε δύο λεπτά τσεκάρεις το κινητό σου; Αν ήρθε κάποια ειδοποίηση, αν έλαβες το mail που περίμενες, αν ξεπέρασες το προσωπικό σου ρεκόρ like στη νέα φωτογραφία προφίλ, αν διαβάστηκε το μήνυμα που του έστειλες. Προφανώς και το κάνεις. Όλοι το κάνουμε.
Αυτό που ίσως δε ξέρεις είναι πως η παραπάνω συμπεριφορά δεν είναι μόνο αγενής για τους γύρω σου αλλά και βλαπτική για τη ψυχολογία σου. Η νέα μόδα στο τομέα της ψυχολογίας και της αυτοβελτίωσης είναι το να ζεις με συνείδηση τη κάθε σου στιγμή, τη κάθε σου δραστηριότητα ξεχωριστά. Κάπως έτσι ορίζεται το «monotasking», το ακριβώς αντίθετο του μέχρι πρότινος δημοφιλέστατου «multitasking» που επιβλήθηκε καθολικά στους millenians από τη κούνια τους. Από μικρά παιδάκια έμαθαν να περνούν τη μέρα τους από το σχολείο στο φροντιστήριο και πίσω στο γήπεδο ή στη σχολή χορού παλεύοντας να τα κάνουν όλα μαζί, όλα τέλεια. Η συνήθεια του «multitasking», που τόσο πέρασε μέσα στο τρόπο ζωής μας, το να κάνουμε πολλά πράγματα ταυτόχρονα δηλαδή, μοιάζει επιβεβλημένη ακόμη και στα πιο απλά. Θα φας την ώρα που τσεκάρεις τα μηνύματα σου ενώ παράλληλα ψάχνεις εισιτήρια για τη συναυλία του Σαββάτου στον υπολογιστή. Μέχρι που συνειδητοποιείς ότι δεν καταλαβαίνεις τη γεύση αυτού που τρως, αρχίζεις και θυμώνεις με το κινητό που κολλάει και με το γεγονός ότι δεν βρίσκεις διαθέσιμα εισιτήρια.
Παύση λοιπόν.
Είναι άραγε τόσο χρονοβόρο το να κάνεις τα πράγματα με τη σειρά τους; Και ακόμη και αν είναι, δεν αξίζει το κόπο να τα κάνεις σωστά και να τα απολαύσεις; Αν σύμφωνα με το γνωστό τσιτάτο «η ζωή είναι στιγμές», εσύ πόσες στιγμές έχεις χάσει επειδή βιαζόσουν; Έλα να δούμε μαζί λοιπόν μερικούς τρόπους για να αρχίσεις να εντάσσεις τη θεωρία του «monotasking» στη καθημερινότητα σου.
• Απόλαυσε το πρώτο καφέ της ημέρας στο κρεβάτι, χωρίς τηλεόραση, χωρίς ραδιόφωνο, χωρίς να τσεκάρεις το κινητό σου. Θα θυμηθείς γιατί αγαπάς το πρωί. • Γυρίζεις στο σπίτι και θες να φας κάτι. Πες στον καλό σου/ τη μαμά σου/τη συγκάτοικο σου να μαγειρέψετε παρέα συζητώντας και γελώντας. • Διάβασε ένα κεφάλαιο από το βιβλίο σου χωρίς αντιπερισπασμούς. • Βγες για ένα 15λεπτο περπάτημα στη γειτονιά σου και παρατήρησε τη πραγματικά.