Την περασμένη εβδομάδα αποφάσισα να μειώσω τον όγκο των ειδήσεων που κατανάλωνα ημερησίως. Λιγότερη ώρα σε ειδησεογραφικά sites, απενεργοποίηση ειδοποιήσεων και καθόλου δελτία ειδήσεων.
Ήταν η πολλοστή –αποτυχημένη– προσπάθεια να ισορροπήσω ανάμεσα στην ανάγκη μου για ενημέρωση και στην αδυναμία μου να χωρέσω τόση δυστυχία, αδικία και ένταση μέσα σε μια ήδη απαιτητική καθημερινότητα.
Πόσο εύκολο είναι να απορροφήσει κανείς τόσα τραγικά γεγονότα; Οι ειδήσεις ήταν πάντα τόσο δυσάρεστες; Κάποτε παρακολουθούσαμε τις εξελίξεις με μια υποσυνείδητη βεβαιότητα ότι στο τέλος όλα θα πάνε καλά. Πλέον ο τρόπος με τον οποίον διακινείται η πληροφορία δίνει την εντύπωση ότι ο κόσμος έλκεται από την αγριότητα και την τοξικότητα. Ο κακοποιητικός λόγος είναι απροκάλυπτα διάχυτος, τα περιστατικά ακραίας βίας όλο και πιο συχνά, ενώ την εμφάνισή της τα τελευταία χρόνια έχει κάνει και η ανεπιφύλακτη στοχοποίηση προσώπων με τρόπο εκμηδενιστικό και απόλυτο.
Όλα αυτά εκτυλίσσονται σε ένα περιβάλλον εξαιρετικής δυσπιστίας προς όσα διαβάζει ή ακούει κανείς, κάτι που αποτυπώνεται με αριθμούς σε διεθνείς εκθέσεις για την σχέση των Ελλήνων με τα ΜΜΕ. Μόλις 27% εμπιστεύονται τα Μέσα, την ώρα που η θέση της χώρας κατρακυλάει όσον αφορά την Ελευθερία του Τύπου.
Θα ήταν η πλήρης αποχή από κάθε πηγή είδησης μια κάποια λύση; Για όλους τους αυτονόητους λόγους, μάλλον όχι. Πώς μπορεί όμως να ισορροπήσει μια τέτοια σχέση ανάγκης-μίσους; Μια λίστα πέντε σημείων που δημοσίευσε το zoella ίσως σου φανεί κι εσένα χρήσιμη σε κάθε επόμενη προσπάθεια που θα κάνεις για να βρεις τη χρυσή τομή.
1. Επίλεξε τις πηγές που εμπιστεύεσαι και τον χρόνο που θα αφιερώσεις σε αυτές.
Πλέον οι επιλογές για την καθημερινή σου ενημέρωση είναι εκατοντάδες. Διάλεξε δύο ή τρεις από αυτές που εμπιστεύεσαι και δε σου προκαλούν επιπρόσθετο άγχος. Έπειτα προκαθόρισε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που θα αφιερώσεις σε αυτές, για να αποφύγεις το ανεξέλεγκτο scrolling.
2. Ξεκαθάρισε τη ροή του Instagram σου
Αν δεν είναι το Instagram μια από τις πηγές που έχεις επιλέξει, σταμάτα να ακολουθείς σελίδες με ειδήσεις που σου προκαλούν άγχος. Προτίμησε να παρακολουθείς περιεχόμενο που κάνει καλό στη διάθεσή σου και άφησε την ειδησεογραφία για άλλες πλατφόρμες.
3. Αναζήτησε λύσεις και θετικές ιστορίες
Όσο σημαντικό είναι να γνωρίζεις τί γίνεται στον υπόλοιπο κόσμο –όσο δυσάρεστο κι αν είναι– άλλο τόσο σημαντικό είναι να ψάχνεις για την φωτεινή πλευρά των όσων συμβαίνουν. Υπάρχουν αρκετά Μέσα, που επιλέγουν να προβάλλουν και αυτή την πλευρά της ζωής.
4. Ανάλαβε δράση
Τις περισσότερες φορές το ενδιαφέρον μας κεντρίζουν σημαντικές ειδήσεις για κάθε γωνιά της γης. Την ίδια ώρα ξεχνάμε όσα συμβαίνουν δίπλα μας και στα οποία μπορούμε να έχουμε επιρροή ίσως πιο εύκολα. Παρακολούθησε τα τοπικά νέα, ενημερώσου για τις προγραμματισμένες δράσεις και βρες ευκαιρία να ενεργήσεις κι εσύ.
5. Δε χρειάζεται να είσαι ειδική/ός σε όλα
Ένα από τα μεγαλύτερα άγχη που «προκαλούν» οι ειδήσεις, είναι αυτό του να πρέπει να ενημερωθείς για όλες τις πτυχές ενός θέματος. Κάτι πρακτικά αδύνατο λόγω χρόνου αλλά και καθόλου αναγκαίο για την καθημερινότητά σου. Διάλεξε τι πραγματικά χρειάζεσαι ως πληροφόρηση, αποφεύγοντας τις λεπτομέρειες.